DELA

IFK förlorade tidig seriefinal

DIVISION IV UPPLAND
IFK MARIEHAMN 3
HC LILJA 7
(1-2, 0-4, 2-1)
ISHOCKEY. Skottstatistiken 19–50 talar sitt tydliga språk.
IFK Mariehamn var stundtals utspelade av gästerna HC Lilja hemma i Islandia i kväll.
Men efter en upphämtning i tredje perioden kunde IFK till slut snygga till förlustsiffrorna till 3–7.

Bildspel


Det var en tidig seriefinal som spelades inför de 135 personerna på läktaren i Islandia i kväll. En match mellan IFK Mariehamn och HC Lilja som båda inför kvällens match var obesegrade i serien.
Men det blev ingen fjärde seger på raken för hemmalaget. Ett rörigt försvarsspel, för många returer, obefintligt anfallsspel och en oförmåga att utnyttja sina powerplay, framför allt i den andra perioden, satte punkt för matchen bara halvvägs in i då ställningen redan var 1–6.
– Den andra perioden var en katastrofperiod som jag bara vill glömma. Så dåliga som vi var då är vi inte. Då var det ingen i laget som ville ha puck och det var ingen som ville gå in i situationerna och då blir det så, säger IFK:s tränare Mikael Rosbäck.


IFK tog ledningen
Det började annars inte så illa för IFK. Halvvägs in i första perioden kunde hemmalaget ta ledningen genom Mats Clemes som satte pucken i öppet mål efter en rejäl tavla av Liljas målvakt. En ledning som dock förvandlades till ett 1–2 underläge inför den andra perioden.
– De var det bättre laget och vi visste på förhand att det skulle bli svårt, men jag tycker ändå att vi stod upp bra i den första perioden, säger Rosbäck.


Kom tillbaka i tredje
Med en bekväm ledning med 6–1 trappade gästerna ner på tempot i den avslutande perioden och IFK fick då chansen att komma in i matchen. De tog tillvara på tillfället och hämtade upp sitt spel men uppförsbacken var för brant. Men IFK kunde ändå snygga till siffrorna till 3–7, och klarade 14–14 i skottstatistiken. En godkänd siffra med tanke på att det blev 5–18 i den första och hela 0–18 i den andra.
– I den tredje perioden gick vi ner på folk och då tycker jag att vi hittade tillbaka till spelet. Vi lyckades dessutom pricka fler puckar på mål i stället för utanför som tidigare i matchen, säger Rosbäck.


HC Lilja upp i topp
Andreas Stenberg var en av dem som lyckades få pucken i målet i den sista perioden. Han blev dessutom framröstad till IFK:s bästa spelare på isen i kväll.
– Vi gick in i den tredje perioden och kämpade in i det sista och jag tycker nog att de inte borde ha vunnit med så stora siffror. Men nu blir det till att ta revansch, säger Stenberg.
I och med förlusten gick HC Lilja om IFK i tabelltoppen med bättre målskillnad och med en match mindre spelad.
Härnäst väntar Team Jackdaws hemma i Islandia nästa lördag.

MARIA NYKVIST

maria.nykvist@nyan.ax