DELA

IFK-experten kommenterar läget på spelarfronten

FOTBOLL. Endast sex spelare i IFK Mariehamn har kontrakt som sträcker sig över 2011. Resten kan, om de så vill, redan i nuläget se sig om efter nya lag inför nästa säsong.
– Det är ingen optimal situation, säger Åland 24:s fotbollsexpert Daniel Norrmén som helst skulle se att laget hade femtontalet kontrakt klara i det här skedet.
Alla utom sex av IFK Mariehamns spelare har kontrakt som går ut efter den här säsongen. Det innebär att de aktuella spelarna fritt kan söka sig till andra klubbar inför nästa säsong, om de känner sig hugade.
Enligt Ålands 24:s fotbollsexpert Daniel Norrmén har klubbledningen med klubbdirektör Peter Mattsson i spetsen en hel del jobb att ta itu med.
– Det är ju ett jäkla digert jobb som ledningen har framför sig om det bara är sex spelare som har kontrakt och man tänker sig att normalt ingår det ungefär 22 spelare i en trupp. Jag hade gärna sett att man hade flera kontrakt klara i det här skedet, ungefär 12-15 stycken.
– Det är ingen optimal situation, säger Norrmén som dock poängterar att IFK Mariehamns ledning har en viss vana av att hantera liknande situationer.

Niskala prioritet
Om man tvingas byta ut alltför många spelare i ett lag kan det skapa otrygghet, påpekar Norrmén.
– En viss otrygghet kan infinna sig om man har en stor spelaromsättning på kort tid. Det är bra att ha en stabil ryggrad som ger trygghet.
Mer positivt ser Norrmén på det faktum att Mikko Paatelainen, Sebastian Strandvall och Echiabhi Okodugha har kontrakt som sträcker sig över nästa säsong. Bland de spelare som ännu inte är kontrakterade räknar Norrmén upp några namn som IFK Mariehamn så snabbt som möjligt bör binda till sig.
– Man måste knyta till sig Mika (Niskala). Och Sasha (Anttilainen) och Mate Dujilo som jag ser som den bästa i mittbacken. Sen har försvaret fungerat rätt dåligt och där finns det en del spelare som man nog vill och ska byta ut. Men alla i backlinjen ska man inte byta ut. Patrik Rikama borde få förlängt.
– Sen har Amos (Ekhalie) tagit ett steg framåt i år och jag ser ingen anledning till varför man inte skulle erbjuda honom nytt kontrakt, säger Norrmén som tillägger att man också måste ha två målvakter men att man på den fronten kan avvakta lite eftersom Gustav Långbacka redan har ett kontrakt som gäller fram till och med nästa säsongs slut.
Läs mer i dagens Nya Åland.

Martin Portin

martin.portin@nyan.ax