IFK ÄR LIGAMÄSTARE! Se bilder här!

FOTBOLL. Det är klart. IFK Mariehamn har vunnit Veikkausligan och är bäst i Finland.

51 sekunder tog det. Sedan satte Bobbie Friberg da Cruz pannan till på en Philip Mantilla-hörna och nickade in sitt första ligamål för IFK. Göteborgaren fick vänta till den sista matchen på sin tredje Veikkausligasäsong på sitt första mål, men kunde knappast ha valt ett bättre tillfälle. IFK var i det läget mästare, och såg fem minuter senare ut att cementera sin topposition ytterligare – Aleksei Kangaskolkkas nick på en Mantilla-frispark tog i ribban bakom Ilves målvakt Mika Hilander. Ett guldrusigt IFK bubblade i matchens inledning och sköljde över Ilves i anfallsvåg efter anfallsvåg. Men efter en kvart började Ilves att äta sig in i matchen och vinna över mer av initiativet. Hemmaspelarna släppte logiskt nog något på gaspedalen efter sin frenetiska öppning, och i den 24:e matchminuten kom kallduschen när en Albin Granlund-rensning gick rakt ut till Tuure Siira som dundrade in 1–1-kvitteringen i bortre krysset. Dever Orgill hade sedan ett par nickchanser, men det oavgjorda resultatet stod sig fram till paus samtidigt som mötet mellan IFK:s toppkonkurrenter HJK och SJK var mållöst i Helsingfors. Direkt i upptakten av den andra halvleken grinade oturen Aleksei Kangaskolkka i ansiktet ännu en gång när hans direktskott med vänstern tog i stolpen och ut. Det var fortsatt 1–1 och krampaktigt och nervöst i en högdramatisk match där IFK spelade för ligaguldet och Ilves för en fjärdeplats och Europaspel nästa säsong – allt medan dödläget mellan HJK och SJK var obrutet efter dryga timmen spelad. En poäng skulle alltså räcka för IFK, men ett mål i Helsingfors åt endera hållet skulle peta ned laget på silverplats. I den 67:e minuten kämpade sig Albin Granlund fram på högerkanten och hittade Kristian Kojola i boxen, men nicken gick högt över. Minuten före Kojolas chans hade Diego Assis bytts in i stället för Amos Ekhalie. Ett byte med guldsmak. Brasilianaren blev stor hjälte med sina två mål i cupfinalvinsten mot Inter i fjol – och mot Ilves behövde han bara nio minuter på sig innan han stötte in 2–1 från nära håll på inspel från bästa kompisen Dever Orgill. Ett vackert mål och det sista ultimata samarbetet mellan stjärnspelarna som vuxit ut till publikfavoriter under sina fyra säsonger för IFK. 2–1 stod sig matchen ut och IFK Mariehamn är – för första gången i klubbens historia – ligamästare!