DELA

IFK Ab fastställer nu sina ägare

FOTBOLL. Pappren är inskickade och första steget mot bildandet av ett aktiebolag är därmed taget. Nu återstår dock den viktigaste biten; att fastställa finansiärer som kan skjuta till stort kapital.
– Att inte vara med är resursförstöring, säger IFK-fotbolls styrelsebas Mikael Granskog.
IFK Mariehamn har skickat in sin bolagsansökan till patent- och registerstyrelsen i Helsingfors. Bolaget är i dagsläget helägt av klubben, men nu vill man ha in fler ägare.
– Vi har sonderat bland de större bolagen på Åland och försäkrat oss om att det finns ett intresse. Det handlar om så stora pengar att vi måste jobba den vägen och få in en tillräcklig grundsumma innan vi kan gå ut till vanliga IFK-anhängare, säger ordförande Mikael Granskog och fortsätter:
– Vi har kommit en bra bit i diskussionerna och allt får gärna falla på plats inom en månad.

Satsar på få
Med stora investerare i ryggen ökar också kraven på IFK.
– För att attrahera investerare med sådana här belopp, måste det finnas en tuffare målsättning. Ska man in med stora summor har man krav också och det blir en businessgrej av det. Med dagens budget är vi nöjda med vår placering (en sjätte plats i ligan, reds anm.). Vi kommer inte upp i summor som de största lagen trots det här, men vi har ändå fått ut mycket av de pengar vi har.
Satsar ni på investeringar från ett par stora bolag, eller mindre belopp från flera?
– På Åland är det begränsat med intressenter, i en storstad är det annorlunda. Jag tycker vi fått en hyfsad respons och jag tror det är lättare med några stora.
Tror du IFK:s anseende ändras när ni nu måste tänka mer ekonomiskt i ägarnas intressen?
– Det är alltid en intressant diskussion. I Finland gör man knappt några vinster, de klubbar som går plus minus noll får vara nöjda. Att bilda ett aktiebolag är ett strukturerat sätt att driva IFK och enligt licenskraven är det kutym att göra det, säger Granskog och tillägger:
– I princip är ett bolag och en förening samma sak.
Hur går det nu med bidragen från landskapet och stan?
– Det är föreningen som har ligaplatsen, och det är en accepterad form. Med bolaget är det bara det juridiska vi säkerställer.

Stor synlighet
Mikael Granskog ser ljust på IFK:s framtid.
– Mitt hopp är att vi får ihop det här paketet. Vi har fått en stor uppmärksamhet under våra tre år i ligan, och det är svårt att på Åland nå upp till samma nivå. Bara i år har vi synts cirka 30 timmar i tv, det är sådant som inte går att värdera i pengar.
– Att inte vara med i aktiebolaget är resursförstöring. Det är förhållande lite som krävs för den synligheten man får.
Ett företag som lär hoppa på bolagståget är Transmar.
– Vi lovar att öka sponsorskapet, sa vice vd Henrik Forsell under supén i fredags.
IFK:s målsättning är att få in kapital på 500.000-1.000.000 euro till det nyblivna aktiebolaget. IFK ska enligt planerna sitta på cirka en tredjedel av aktieinnehavet.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax