DELA

IF Start vann åländska pingisligan

BORDTENNIS. IF Start vann den åländska pingisligan efter att ha besegrat Saltviks BTK med 6–0 i finalen som spelades i söndags.
– Jag tror det var vår jämnhet som fällde utslaget, säger IF Starts Roger Söderström.
Kvalet till serie A i den åländska pingisligan samt finalerna i serie A spelades i Godbyhallen i söndags. I kvalet möttes de två lag som slutat sist i årets serie A, Crosskey och IFK Mariehamn, och de två lag som blivit etta och tvåa i serie B, Saltviks BTK och Finström 1.
Crosskey vann båda sina matcher, med 6–2 över Saltvik och med 6–0 över Finström, och säkrade därmed kontraktet relativt enkelt. När det gällde den andra platsen var det desto jämnare. IFK Mariehamn vann mot Finström men förlorade sedan mot Saltvik, och det krävdes seträkning innan man kunde konstatera att IFK säkrat kontraktet med minsta möjliga marginal.
– Vi har haft en väldigt strulig säsong. Våra två bästa spelare har inte varit med, en på grund av skada och en på grund av bristande intresse för den lokala serien, säger Anders Hallbäck i IFK.
Kommer ni att ha ett lag så att ni kan spela i ettan nästa säsong?
– Ja, det hoppas jag.

Rysare
I semifinalerna i serie A mötte Lemlands IF IF Start och Saltvik BTK Jomala Pingis. Lemland, som saknade sin bäste spelare Johan Pettersson, fick se sig slagna med 0–6. I den andra semin var Saltvik starkare och de besegrade Jomala med samma siffror.
I bronsmatchen krävdes sedan en dubbel samt en extra singel innan ett lag kunde säkra bronset. Jomala Pingis vann matchen med 6–2.
Finalen blev en riktig nagelbitare. Tre av sex matcher avgjordes först i femte set, men till sist var det IF Start som var starkare och de vann finalen med 6–0.
– Det är lite överraskande men det känns bra, säger IF Starts Roger Söderström efter prisutdelningen.
Söderström konstaterar att IF Starts spelare alla håller en jämn nivå, något som han själv tror är det som bäddade för segern.
– Många andra lag har en riktigt bra spelare, sedan brukar deras andra- och tredjespelare vara lite sämre. Vi är alla jämna, jag tror det var det som fällde utslaget.
Förra året missade IF Start slutspelet i serie A efter seträkning.
– Nu var det skönt med revansch.
På onsdag visas ett inslag från helgens slutspel i Åland24:s Sportmagasinet.

Text och foto: MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax