DELA

IBK vann damernas innebandyguld

ÅLÄNDSKA INNEBANDYSERIEN
IBK HAMMARLAND 3
GASEN I BOTTEN 1

INNEBANDY. Det blev ett guld för IBK Hammarland i den åländska innebandyserien i kväll. De vann helt rättvist över Gasen i botten med 3–1.
– Det var spännande, det är det alltid när vi möter det här laget, säger IBK:s lagkapten Emma Kraufvelin.
Förra säsongen vann IBK Hammarland grundspelet i den åländska innebandyserien före Gasen i botten. I finalen tog de sistnämnda revansch då de snuvade IBK på guldmedaljen och bucklan.
– När vi förlorade sista matchen mot dem i grundspelet i år innebar det att vi blev tvåa i serien. Då sade vi direkt att vi skulle vinna finalen och så blev det. Det verkar bli en tradition inom åländsk daminnebandy att det lag som blir tvåa efter grundspelet ska vinna finalen, säger Kraufvelin.

Rättvis seger
Det var en rättvis seger som IBK tog inför en gles publik i Baltichallen i kväll. Efter att lagen känt på varandra och avlossat några ganska ofarliga skott var tog IBK ledningen i den första periodens sista minut. Maria Fredriksson fick på ett skott som letade sig in i nätmaskorna och 1–0 var ett faktum.
Andra perioden började på bästa sätt för IBK. Efter bara några sekunder fick Emma Kraufvelin bollen ute till vänster och hon förvaltade läget lysande när hon pricksköt in bollen i bortre krysset.
Efter 2–0 målet vaknade Gasen i botten till. Man etablerade större press mot IBK:s mål och när Viveka Ekstrand lyckades reducera i den sjunde minuten kändes målet rättvist. Gasen i botten lyckades dock inte behålla trycket utan istället kunde IBK komma tillbaka och innan sista perioden var slut hade man gjort 3–1 genom Anna Andersson.
Fler mål blev det inte i matchen.

Ojämn serie
IBK Hammarland och Gasen i botten har varit överlägsna i den åländska serien i år. Gasen i botten vann serien på 31 poäng, IBK kom tvåa på 29 poäng och sedan blev det ett stort avstånd ner till HIK på tredjeplats med 12 poäng och IF Fram på fjärdeplatsen med 0 poäng.
– Många i HIK och IF Fram är väldigt unga så det är lag som har framtiden för sig. Jag tycker att de lagen har gått framåt jättemycket, säger Kraufvelin.
Hon tillägger att det alltid är roligt att möta Gasen i botten, just för att matcherna mot dem brukar vara så jämna.
Men är det motiverande att spela i en serie där man spelar jämnt med ett lag men är överlägsen de andra två?
– Ja, det här är jätteroligt. Man ser alltid fram emot att den åländska serien ska dra igång. Det är förstås ett visst allvar även här, men mycket är på lek och man åker mest hit för att träffa folk och ha roligt.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax