DELA

Holmström startar i Vasaloppets elitled

SKIDOR. Lennart Holmström från Jomala blir den första ålänning någonsin som startar i elitledet Vasaloppet .
– Det ska bli kul, säger han utan att spekulera i eventuella placeringar.
Skidåkaren Lennart Holmström var först över mållinjen i klassen H40 i helgens Engelbrektslopp. Sluttiden blev 3.04,1 timmar, betydligt snabbare än de övriga 52 startande i klassen. Men det räckte inte bara till en guldmedalj, prestationen var också en seedning till Vasaloppet där Holmström i går fick veta att han startar i det så kallade 0-ledet, där 150 av världens bästa skidåkare samlas.
– Det ska bli en kul upplevelse, men ledet efter är ju bara några meter bakom. När jag stått i led ett förut har jag ju alltid haft de här framför mig, säger han.
Vasaloppet skidades för första gången 1922 och Holmström går nu mot sitt 11:e lopp.
– Genomför jag loppet blir det det tionde jag tar mig i mål.

Avgörs på dagsform
Förra året slutade han på en 187:e plats, den bästa placeringen någonsin av en åländsk åkare. Hur det går i år vågar han inte spekulera i.
– Det är väldigt svårt att sikta på något, det gäller att ha en bra dag och hålla sig frisk. Det kan bli allt mellan 150:e till en 500:e plats, säger Lennart Holmström.
Uppladdningen skedde i höstas i skidtunnlar och trappades upp under vintern med olika seedningslopp i Sverige. Hemma har träningsmöjligheterna varit något bristfälliga.
– Vi har ju tvåkilometersbanan av konstsnö i Jomala som vi tar oss runt på. Jag hoppas det kommer lite mera snö så man köra på lite tyngre partier. Men det är bättre än ingenting.

Bättre med åren
Holmström tävlar som ovan nämnt i H40. Men hans formkurva har bara pekat uppåt med åren.
– I långloppsammanhang har inte ålder någon betydelse, utan det finns många elitåkare som så att säga har åldern med sig. Skidning är en gren där man inte når resultat direkt, utan det kräver flera års träning och skiljer sig på så sätt från många andra grenar.
Totalt startar över 80 ålänningar i de olika distanserna som arrangeras under Vasaloppsveckan.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax