DELA

Holmén överlägsen i halvmara

FRIIDROTT. Löparesset Janne Holméns första start i Paavo Nurmi halvmaraton i Åbo i lördags blev en ospännande tillställning. Holmén ledde från start och var i mål hela två minuter före närmaste konkurrent.
– Det viktigaste var att få lite hårdträning inför VM i maraton, säger Janne Holmén om loppet.
För Janne Holmén var helgens Paavo Nurmi halvmaraton framför allt en uppvärmning inför årets stora satsning, VM i maraton i japanska Osaka, i slutet av augusti. De 21 kilometrarna avverkades på 67 minuter och 25 sekunder, vilket inte är någon särskilt bra tid för Holmén. Till exempel sprang han en maraton förra året i Rotterdam där båda halvorna var snabbare än helgens halvmara.
– Det blåste mycket i Åbo och banan var ganska backig, förklarar Holmén, som bland annat sprang nere i hamnen och ut mot Ruissalo.


Hårdträning inför VM
Det var en helt obekant bana för Janne Holmén, som de senaste åren har sprungit halvmaran i Forssa som uppladdning. Orsaken till att han bytte tävling i år är helt enkelt att det passar bättre tidsmässigt för VM-satsningen.
– Det viktigaste var att få lite hårdträning inför VM. Jag försökte springa max men det är svårt när man tvingas dra helt själv, säger Holmén.
Hur är formen inför VM?
– Formen är riktigt bra. Det kanske inte märks på tiden från halvmaran, men jag vet att jag är i bra form. Nu börjar jag träna på allvar inför VM, vilket innebär längre löppass i maratonfart, drygt tre minuter per kilometer.
– Jag ska köra hårt hemma i Uppsala i tre veckor nu. Sedan är jag i Schweiz på ett höghöjdsläger i tre veckor. Efter det åker jag direkt till Japan.
Vad tror du om VM i Japan?
– Motståndet blir väldigt tufft. Det kommer förmodligen att vara väldigt varmt också. Det är därför jag åker dit så tidigt, redan den 13:e augusti.
– Jag tävlar den 25:e, vilket är första dagen av VM. Oftast ligger maraton sist i programmet, så det ska bli skönt att för en gångs skull hinna se mig om lite efter tävlingen, säger Janne Holmén.

FREDRIK EKMAN