DELA

Holmbergs är riktiga kanonlöpare

MOTION. Makarna Åke och Ulla Holmberg har startat i samtliga Kanonlopp sedan premiären 1968 och gör det igen nästa vecka.
– Vi tycker om att vara med i saker från början, säger Ulla.
Dåvarande småbarnsföräldrarna Åke och Ulla Holmberg såg år 1968 att ett nytt motionslopp skulle arrangeras. De anmälde sig och har sedan dess deltagit samtliga 38 Kanonlopp som arrangerats. På lördag nästa vecka blir det 39:e gången och nästa år ser de fram emot jubileumet.
– Bara vi håller oss friska ska vi vara med, säger Åke bestämt.
Att de anmälde sig den där gången föll sig naturligt.
– Vi tycker om att vara med i saker från början, konstaterar Ulla.
Ingen av dem var särskilt tränad på den tiden, men loppet gav mersmak.
– Vi tränade och joggade runt Hindersböle. På den tiden var det ovanligt att komma springande i kortbyxor, minns Åke.
Första åren gick Kanonloppet längs Markusbölefjärden. Makarna Holmberg minns att det stundtals var väldigt blött och att somliga till och med sprang i gummistövlar.
– I dag är banan finare. Men jag tycker inte riktigt om asfaltvägarna. Man måste ta i ordentligt vid Sparhallen, där brukar det börja gå tungt, säger Ulla.

Gemensamt lopp
64-åriga Ulla, nybliven pensionär, och 66-åriga Åke är tacksamma för att de hållit sig vid hälsa genom alla år. Och att inga andra omständigheter heller avbrutit deras maratonsvit i loppet.
– Jag minns att Ragnar Erlandsson, som då var talman, var tvungen att resa till Island i jobbet. Vad gör man då? frågar sig Åke.
Ingen av dem springer för resultat, utan det handlar om att hålla konditionen vid liv.
– Det är en morot att man vet att man måste träna. Om man varit otränad blir det knepigt, då kan man inte gå på en vecka sen, säger Åke.
Makarna har i år haft fullt upp på stugan i Östergeta och inte hunnit med den sedvanliga uppladdningen inför Kanonloppet. Istället blir det en gemensam promenad de 20 kilometerna i Ålandsmarschen.
– Vi har motionerat tillsammans hela livet. Promenerat, cyklat, skidat, simmat… vad som passar till årstiden, berättar Ulla.

I egen takt
Att ha sin partner vid sin sida har varit viktigt.
– Absolut! Åke är svår att få igång, eller så är det mer tvärtom, säger Ulla med ett skratt och Åke tillägger:
– Ibland säger någon av oss att ”nä, inte i kväll”, men så drar den andra igång en.
Numera blir det mycket cykling för båda två. Genom åren har de deltagit i många cykellopp i Norge, Sverige och Finland. Dessutom genomförde båda den svenska klassikern för snart 20 år sedan. Trots att de aktivt deltagit i mycket, har slutresultatet spelat mindre roll.
– Efter 35:e gången beslöt jag mig för att sluta tävla i Kanonloppet och bara delta, säger Åke.
– Jag har varit med sju år nu utan tidtagning. Men vi har aldrig brytt oss om hur andra gör, utan vi har ändå tagit det i vår takt, tillägger Ulla.
Några tips till nyblivna Kanonlöpare?
– Ordentlig träning före är det viktigaste. Och ordentliga skor, säger de och berättar att de förr sprang igenom banan flera gånger på förhand.
– Men i dag skulle vi kunna ta oss genom den med ögonen fast!