DELA

HIK skrällde och tog hem cupfinalen

FOTBOLL. 2010 års mästare i den åländska cupen heter Hammarlands IK.
I kväll skrällde division III-laget i finalen och besegrade IFK Mariehamn med 3-2 på Vikingavallen.
– Det är riktigt roligt. Det trodde man verkligen inte innan matchen, säger HIK:s lagkapten Peter Sjölund.
André Karring klev fram och satte straff nummer ett. Kim Lågland satte lika säkert den andra straffen. Anton Bergman tog hand om straff nummer tre och placerade den utan problem i nätmaskorna bakom Simon Enqvist i IFK-målet.
Hammarlands IK utnyttjade till fullo det handikapp på tre straffar som de fick börja cupfinalen med. Det bäddade för skrällen i den 68:e upplagan av den åländska cupen då HIK besegrade storfavoriterna IFK med 3–2.
– Då skadade sig ändå vår främsta straffläggare Christoffer Perjus på uppvärmningen innan matchen, säger HIK:s lagkapten Peter Sjölund.
Och 3–0-överläget höll sig ända fram till den 52:a minuten. Mate Dujilo nickade då in Sebastian Strandvalls inlägg i mål och spräckte nollan på Johan Sundman i HIK-målet.
Många i den drygt 100-personer stora publiken trodde nog då att det skulle släppa för IFK. Men även om IFK var laget med så gott som allt bollinnehav så stod HIK upp bra och försvarade sig effektivt. Och det dröjde ända till 75:e minuten innan Dujilo kunde sätta sitt och IFK:s andra mål för kvällen.
IFK:s kvitteringsmål hängde sen i luften men trots ett par vassa lägen i slutminuterna lyckades inte IFK utan fick se sig besegrade.
– Jag trodde att IFK säkert skulle gör fem till tio mål. Men lyckas man hålla nollan så länge som vi gjorde så växer vårt självförtroende medan det bara blev tyngre och tyngre för de att jaga. Klart att man ville tänka positivt innan matchen, men det här trodde jag aldrig, säger Sjölund och knyter näven och höjer det högt upp i luften.
Tongångarna var förstås inte lika positiva i IFK-lägret.
– Vi får vad vi förtjänade. Normalt ska ett lag som IFK komma i kapp de tre målen de fick i början av matchen. Men de elva spelare som vi ställde upp med i dag hade dålig rörelse och kunde inte spela det passningsspel som vi ska spela, säger IFK:s tränare Pekka Lyyski.
Läs mer i morgondagens Nya Åland.

Text: Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax


Foto: Jonas Edsvik

jonas.edsvik@nyan.ax