DELA

”Har handlat på rätt sätt”

ALLMÄNT. Ett sent avhopp och en missad chans att charta ett flyg. Nu riktar öspelsorganisationen kritik mot det åländska fotbollförbundet.
– Det känns lite surt när man har jobbat så länge med att få till en bra resa, säger öspelsordföranden Peter Enberg.
I förra veckan meddelade det åländska fotbollförbundet att man inte skulle skicka något damlag till öspelen på Bermuda i sommar.
Laget – som vunnit de tre senaste mästerskapen – hade bara tretton intresserade spelare anmälda, och förbundet hade inget annat val än att dra sig ur deltagande.
– Det är beklagligt att vi inte kan skicka dit våra regerande mästare, men det är bara att konstatera fakta. Dessutom är det väldigt få lag anmälda till Bermuda, så rent sportsligt kanske det inte hade varit det allra bästa att åka dit och spela en turnering med tre eller kanske fyra lag, sa fotbollförbundets ordförande Tony Asumaa då.
Men att turneringen – som nu riskerar att ställas in efter att även norska Hitra dragit tillbaka sin anmälan – skulle innehålla få lag borde inte ha kommit som en överraskning för fotbollförbundet, menar öspelsordföranden Peter Enberg.
– Det är förståeligt att dom tycker det är långt att åka för en så pass liten turnering, men att den bara skulle innehålla fyra lag har man vetat om sen i somras. Det borde inte ha överraskat någon, och med tanke på det är avhoppet väldigt sent inpå anmälningstidens slut, säger Enberg.


Oförstående till kritik
Problemet med fotbollslagets avhopp är för öspelsorganisationen dess numerär. Tanken på att chartra ett eget plan till Bermuda dog definitivt med beskedet i förra veckan.
– Vi tappade kring 30 tänkta platser i och med fotbollens avhopp, och när även Hitras lag drog sig ur samt hela Rhodos trupp så var inte ett chartrat plan längre ett alternativ. Nu får vi sikta in oss på att hitta reguljärflyg i stället, men då är det svårt att hitta några direktresor till Bermuda, säger Peter Enberg.
Tony Asumaa har svårt att förstå kritiken mot fotbollförbundet.
– Vi har handlat helt enligt dom direktiv vi fått som innebar att vi skulle lämna ett besked den 7 januari. Om öspelsorganisationen hade räknat med ett antal platser från vår sida redan så får det stå för dom, men eftersom våra spelare inte var intresserade kan vi inte göra på annat sätt. Man borde respektera det beslutet i stället för att hoppa på oss.

Oskar Magnusson