DELA

Gueye och Okodugha redo för spel

FOTBOLL. I dag möter IFK Mariehamn Superettanklubben Väsby United i en träningsmatch på bortaplan.
För klubbens två nyaste spelare är matchen en bra möjlighet att lära känna laget och varandra bättre.
Ytterbacken Ekhiabhi ”Sunday” Okodugha och mittbacken Médoune Gueye är de nyaste tillskotten i IFK Mariehamns spelartrupp. När den här texten skrivs har den sistnämnde inte ens skrivit under kontraktet med IFK än, men muntligen är parterna överens och egentligen är det bara en tidsfråga innan övergången är ett faktum.
– Jag valde IFK för att jag vill utveckla mig och gå framåt. I Frankrike har jag spelat för ett lag i fjärde divisionen, här får jag spela i första divisionen. Jag hoppas det ska vara bra för min utveckling, säger Gueye.
Redan under sin första match för IFK Mariehamn visade mittbacken att han är stark i luftrummet. I ligacupmatchen mot Inter gjorde han IFK:s enda mål då han nickade in en hörna slagen av Petteri Forsell.
– Han är en jättestark huvudspelare, berömmer nya lagkamraten Okodugha.

Hög kvalité
Okodugha har redan hunnit spela flera matcher för IFK, och han säger att det varit lätt att komma in i laget.
– När vi är på planen känns det som att jag spelat med laget jättelänge, trots att jag bara tränat med dem i ett par veckor. Det visar vilken hög kvalité spelarna håller.
Vad är det viktigaste när man kommer in som ny spelare i ett lag?
– Att man lär sig vad varje spelare i laget gillar och inte gillar på planen. Att man blir van med laget och varje spelare.
Okodugha och Gueye spelar bredvid varandra i backlinjen. Hittills har samarbetet fungerat bra.
– Men Médoune behöver få lite mer tid att lära känna laget, att vänja sig med alla spelare och den finländska fotbollen förstås, säger Okodugha.

Ingen skadad
I dag lär Gueye få en möjlighet att vänja sig mer med sina nya lagkamrater. IFK:s ledarstab ser de återstående träningsmatcherna på försäsongen som viktiga just för att spela ihop laget, och med tanke på det borde de nya spelarna finnas med i matchen mot Väsby.
– Vi vet redan var vi står när det gäller löpkondition och fysisk styrka, inget lag borde kunna vinna mot oss för att de är i bättre fysisk form. Nu gäller det att få lagspelet att löpa och bli bättre och bättre, både vår offensiva speluppbyggnad och vårt försvarsspel, säger assisterande tränaren Stephen Ward.
Ward gläds också över att IFK:s skadelista är så gott som obefintlig för närvarande. Försvararen Johannes Nordström är tillbaka i full träning och anfallaren Jimmy Sundman går så när som för hundra procent igen.
– Så alla borde vara tillgängliga, men kanske Pekka (Lyyski) väljer att vila någon av de som varit långtidsskadade ändå, säger han.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax

Foto: ERKKI SANTAMALA

erkki.santamala@nyan.ax