DELA

Geta marathon hoppas på fler deltagare

MARATON. Den 6 december arrangeras Geta Marathon för andra gången.
– I fjol var vi sex som deltog, i år hoppas vi på det dubbla, säger arrangörerna Ingemar Johansson och Ulf Nyback.
Tre personer har förhandsanmält sig till årets upplaga av Geta Marathon, men från arrangörshåll hoppas man att många fler ställer sig på startlinjen klockan 10.00 på Finlands självständighetsdag.
– Den som vill fira självständighetsdagen genom att upprätthålla sin hälsa, motverka åldrande och skapa rum för julskinkan ska vara med, säger Johansson och Nyback.
Tävlingen inleds precis som i fjol med en andakt i Geta kyrka klockan 09.30 på förmiddagen. 10.00 går starten vid Geta skola, och då kan man välja att springa antingen en halvmara eller en helmara.
– Och så finns det en barnklass, de springer cirka en kilometer. Barn från förskoleåldern upp till sjätteklassister får vara med där, säger arrangörerna.

Vackert och kuperat
Bansträckningen för halvmaratonloppet går från Geta skola runt Bolstaholm till Bonäs och tillbaka till kyrkan. De som springer helmaraton börjar med att springa ut mot Havsvidden, vänder vid Husklint, springer runt Bolstaholm och sedan ner till Dånö och tillbaka.
– Det är en vacker sträckning med varierad natur, hav, åkrar och kulturlandskap. Det är en mer kuperad sträckning än den i Åland marathon och man blir inte lika trött eftersom det inte blir ensidigt, tycker Johansson och Nyback.

Stora visioner
För den som inte är säker på att den orkar springa ett helt maraton har arrangörerna skapat en särskild klass.
– Den heter ”Spring så långt du orkar”. När man inte orkar springa längre ringer man arrangörerna och så blir man upphämtad med bil.
Johansson och Nyback hoppas att många löpare hittar till Geta på självständighetsdagen. De har marknadsfört sig på forum på internet och hoppas att löpare från riket och Sverige också hittar till Åland.
– Vi hoppas att Geta Marathon ska kunna bidra till en förlängning av turistsäsongen. I framtiden kanske man kan koppla in Havsvidden och sälja paketresor, det är ju brist på maratonlopp på vintern så det kunde finnas en marknad, tror de.
Anmäla sig till Geta Marathon kan man göra fram till och med den 6 december, antingen på hemsidan http://www.idrott.aland.fi/getamarathon/marathon.php eller på plats på tävlingsdagen. Alla deltagare prisas med diplom och därtill delas det ut medaljer och pokaler.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax