DELA

Fullt program för golfjuniorer

GOLF. Juniorer som spelar golf på Åland har en hel del valmöjligheter under sommaren.
Just nu pågår ett golfläger och dessutom kan man gå på golfkurs med Niklas Rajamäki. Och det är ganska många unga som golfar idag.
Maria Welin är idrottsledare vid Ålands Golfklubb och hon berättar för oss att det just nu pågår ett golfläger med ca 20 deltagare, så det är fullt upp. Deltagarna är mellan 8 och 15 år gamla, men bara tre av dem är tjejer.
– Man kan börja spela från ungefär sju års ålder, säger Maria. Men annars kan man börja spela precis när som helst, oavsett hur gammal man är, tillägger hon.
För juniorerna är det kanske mycket på skoj från början, men chanser att tävla finns också.
– Vi ordnar två juniortourer här, berättar Maria. En juniortour och en tjejtour.
De äldre juniorerna har dessutom möjlighet att fara till riket och tävla ibland.


Kurs med Niklas
Juniorerna kan också välja att träna med Niklas Rajamäki under sommaren. Det finns fem grupper nu, med ca tio deltagare i varje. De tränar två gånger i veckan under åtta veckors tid. Det är inte särskilt jämnt antal killar och tjejer som spelar, killarna är klart fler.
Man försöker lite nu och då locka fler att börja spela.
– Vi har till exempel varit ut till elever i årskurs 4-6 och berättat om verksamheten och erbjudit dem en billig ”pröva-på” kurs, berättar Maria. Vi fick i alla fall 6 killar och 6 tjejer med på den och hoppas självklart att de vill fortsätta.


Bunkerträning
Vid en bunker träffar vi Anna-Karin Salmén som för tillfället står och instruerar halva gänget från lägret. De tränar sig i att slå ut bollen ur en bunker och alla deltar aktivt i övningen. Niklas Rajamäki tränar med de andra.
– Eftersom det är så några tjejer är de alla tre i samma grupp, men annars är de nog inte indelade på något speciellt sätt, förklarar Anna-Karin.
Hon berättar också att de tränar på banan mellan 9-12 på dagarna, sedan äter de lunch och sedan spelar de på eftermiddagen.
En av tjejerna i gruppen heter Jenny Karlsson och är snart 13 år. Hon berättar att hon har spelat golf sedan hon var åtta år, och att hennes intresse för golf väcktes eftersom att hennes pappa och hennes bror spelade. Det är Jennys första golfläger, och hon tycker att det är roligt och att hon har lärt sig massor. På frågan vad som är roligast med att golfa är svaret tveksamt.
– Jag vet inte. Putta eller att få ut bollen ur bunkers kanske, svarar hon.
Vad som är tråkigast vet hon däremot.
– Ingenting med golf är tråkigt, säger hon direkt.

Text: JENNY SINDÉN

jenny.sinden@nyan.ax

Foto: FREDRIK TÖRNROOS