DELA

Fredlund uppnådde sitt mål i EM

MOTORSPORT. Det blev en sjunde plats i Europamästerskapen i Pro Stock Bike för Fredrik Fredlund. Nu siktar han ännu högre.
– Nästa säsong ska vi vara topp tre, säger han.
Den sista deltävlingen i EM-serien avslutades i helgen på Santa Pod i England för Pro Stock Bike-föraren Fredrik Fredlund.
– Vädret var i alla fall bra, det var första tävlingen det inte regnade alls. Det ger en helt annan fokusering på racingen, när man slipper vänta och bli trött, säger han.
Ålänningen stod mot det starkaste startfältet han hittills stött på i år, men klarade sig ändå bra.
– Det blev 7,57 sekunder på första svängen, sedan gick det inte fortare. Jag körde på 7,61 och sedan 7,59, berättar han.
Inför ett tiotal supportande ålänningar på plats, tog han sig ur kvalet vidare till elimineringen i kvartsfinalen där han fick möta Tom Tinndahn. Där tog äventyret stopp mot dansken som senare korades till Europamästare.
– Vi hade problem med hojen hela tiden och fick ingen fart i den. Efter tävlingarna på Gardemoen såg det lovande ut och vi hade hoppats på tider kring 7,40. Men vi fick ingen fart och jag vet inte vad det beror på, kanske börjar grejerna bli slitna, säger Fredlund och fortsätter:
– Vi har ändå haft tur under säsongen utan några större haverier, en ny motor skulle kostat oss 30.000 euro.

Mera fart
Det är svårt att hålla den lånade motorcykeln, en Suzuki Hayabusan, i skick.
– Problemet är att jag bor på Åland och hojen finns i Sverige, det är egentligen ett heltidsjobb att serva den så ofta som det borde göras.
Fredrik Fredlund slutade totalt sexa i England och sjua totalt i EM-serien, varför målet om att bli bland de åtta bästa uppnåddes.
– Jag har klarat mig genom hela serien med livet i behåll, så jag ska vara nöjd. Men man märker att kroppen vänjer sig vid accelerationen, i första tävlingen var jag nervös över farten – men nu tycker jag nog det skulle kunna vara lite mer, säger han med ett skratt.
Hundradelar är avgörande i dragracing.
– Jag är lika snabb de första 100 metrarna som alla andra, men sedan hänger jag inte med. Det är på slutet det urskiljs om man har effekten i motorn eller inte, som det är nu blir vi omkörda. Det är lite jobbigt när man vet att man klarar av det, men allt handlar om pengar i den här sporten.

Köper egen hoj
Om allt går enligt planerna förverkligas drömmen om snabbare tider redan till nästa säsong. Fredlund och hans team ämnar köpa en egen motorcykel från USA till sitt stall.
– Det blir grisen i säcken om man köper den via internet. Säsongen håller på in i oktober i USA, så vi åker dit och ser hojarna köra och plockar den direkt från banan.
Och med en nya hästkrafter stiger också målet.
– Nästa säsong ska vi vara topp tre, vi satsar allt, säger Fredrik Fredlund.
Nu påbörjas förberedelserna och i planerna finns en försäsongsserie i Grekland med stora prispengar i potten.
Men först visar ålänningen upp sig på hemmaplan när han deltar i streetracet i Gottbyrakan. Där sitter han dock på sin egen Pro Street Bike medan den tyngre cykeln eventuellt finns på plats för påseende.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax