DELA

Första värdemätaren för IFK

ISHOCKEY. Med drygt två veckor kvar till seriepremiären, spelar IFK Mariehamn sina första träningsmatcher för säsongen i helgens cup i Islandia.
– Det är viktigt för oss att se var vi står i dag, säger tränaren Mikael Rosbäck.

Femlagsturneringen Ålandhotelscup avgörs i Islandia under helgen. IFK Mariehamn representerar hemmafärgerna och räknar med några tuffa drabbningar mot de svenska division III-laget Älvkarleby, Säter och Västerhaninge. Från riket kommer Närpes Kraft, ett division II-lag med sikte på att stiga en division den här säsongen.
– Klarar vi av någon seger mot något av lagen ska vi vara glada, säger Mikael Rosbäck.

Nya backar
Laget har tränat på is sedan 2 augusti, men har ännu inte en enda träningsmatch i benen. Därför blir helgens matcher en viktig värdemätare.
– Vi har tappat sju av våra backar, så nästan hela backbesättningen är ny för i år genom unga pojkar som klivit upp i herrlaget, plus att vi omskolat några av våra andra spelare.
Anfallet är desto stabilare, bortsett från den notoriske målskytten Daniel Sederström som aviserat att han eventuellt ställer skridskorna på hyllan.
– Men vi har fått hit en Närpeskille (Daniel Gullans) som spelat 5-6 säsonger med herrlaget där. Även målvaktssidan är stabil, vi hade ju en av Västkustligans bästa målvakter förra säsongen, så jag är inte orolig, säger Rosbäck.

Omgjord serie
Förra säsongen gjorde IFK comeback i Västkustligans division III, i år vet laget mer om det väntade motståndet.
– Men serien är omgjord i år genom att man delat upp division III i en övre och en nedre serie från början. Vi är med i den övre där man kan stiga till division II med en gång, men det betyder också att det är en svårare serie med de bra lagen ur trean och några som tidigare spelade i tvåan. Men det här är bättre, nu finns det inga matcher där vi kan vinna med 10–0, sådant ger ingenting, säger Mikael Rosbäck.
IFK spelar sina matcher på lördag klockan 9.30 mot Älvkarleby, 14.00 mot Närpes och 20.00 mot Säter. På söndag morgon 09.00 avslutar laget cupen mot Västerhaninge.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax