DELA

Första segern för IFK

FOTBOLL. IFK Mariehamn tog sin första seger i årets ligacup när man på hemmaplan besegrade FC KooTeePee.
– Skönt för självförtroendet, säger lagkapten Mats Gustafsson.

IFK Mariehamn inledde matchen hemma i Eckeröhallen med stort självförtroende och kunde utan några större problem styra matchen. I 12:e minuten gav det utdelning när vänsterfotade Patrik Rikama, lagets för dagen bästa spelare, till gästernas förvåning fick iväg ett kanonskott från högerkanten som letade sig in via ribban och innebar 1–0.
Pigge Alexander Weckström och storebrodern Kristoffer Weckström skapade oro i KooTeePees försvar och kunde tillsammans fixa 2–0. Alexander duellerade envist med försvaret och blev nedriven i straffområdet. Straffen petade ”Kricke” in bakom målvakten Janne Henriksson som satsade åt fel håll.
Resten av halvleken fastnade spelet halvvägs i banan och mittfältarna Mats Gustafsson, Mika Niskala och Sasâ Stevic fick slita hund. Men passningarna letade sig upp och bjöd på flera offensiva utflykter, även om bollarna många gånger blev onödigt långa och onåbara för Alexander Weckström och Andreas Björk i anfallet.

På rätt spår
Andra halvlek blev något av ett sömnpiller för de halvfulla läktarna. Två märkbart slitna lag spelade svårt och orkade inte alltid ta steget fullt ut. FC KooTeePee var laget som gjorde flest utflykter vilket gjorde att hemmamålvakten Anders Överström fick bjuda på flera kvalificerade räddningar. Men i 86:e minuten räckte han inte till när Juha Majava sprang ifrån försvaret och styrde in reduceringen 2–1.
IFK höll dock ihop och kunde inkassera årets första seger i ligacupen vid slutsignalen.
– Skönt med seger, också för självförtroendet. Det blir jobbigt i längden när ingen vinst kommer, säger Mats Gustafsson som i Daniel Ahnströms frånvaro var lagets kapten.
– Förhoppningsvis är vi på rätt spår nu. Vi kunde ha spelat mer med boll, men vinst räknas.
Vad fungerade i dag till skillnad mot tidigare?
– Vi fick in mer bollar bakom deras backlinje vilket också gav mer tid att jobba hemåt.
Och vad saknas ännu?
– Målskyttet. Två mål är bra, men vårt offensiva spel måste vi jobba vidare på.

Satsar framåt
Tränaren Pekka Lyyskis analys är, liksom Gustafssons, att uppspelet bakom gästernas backlinje fungerade bättre än tidigare.
– Vår första halvlek var bättre än de vi haft tidigare. Vi har varit kritiska mot våra anfallare och sagt att de inte löpt tillräckligt i djupled, men i dag försökte ”Kalven” (Alexander Weckström) och Andreas (Björk) verkligen. Det är ett fall framåt, tidigare har vi varit bekväma men nu visade vi att vi ville, säger han.
Lyyski lägger inte särskilt stor vikt på att det blev seger.
– Det kan inte vara viktigt med resultat i ligacupen,. Inte har vi varit knäckta över förlusterna hittills, utan vi vet vad vi gör. Målsättningen är i april, och då ska vi vara både fysiskt och spelmässigt bättre.

MALIN TILLSTRÖM
malin.tillstrom@nyan.ax