DELA

FM-medaljer till armbrytare

KRAFTSPORT. Far och son Kim och Jerry Söderholm plockade medaljer vid helgens FM i armbrytning. Härnäst väntar EM, åtminstone för en av dem.
Förra året blev Kim Söderholm silvermedaljör i finska mästerskapen, men i år var motståndet riktigt tufft i -78-kilosklassen och han fick nöja sig med bronsmedaljen med vänsterarm. Guldet tog VM-ettan i mastersklassen, Timo Mikkola, medan silverpengen gick till Pasi Kunnari som är rankad i Europatoppen.
– Det var inte lätt, det fanns ett gäng mycket bra tränade grabbar, och så kom en ”gubbe” som jag dit och slog ut flera, säger Kim Söderholm.
Två gånger mötte han den slutliga FM-segraren, i båda matcher blev det förlust.
– I den första hade jag kanske lyckats, men han är så snabb att riva loss fingrarna och hålla fast i spännbandet, och han hade mer krafter att bryta ner mig med.

Väntar samtal
Han förklarar att det finns en stor klyfta i hans viktklass mellan de två toppnamnen, honom själv och därefter dem under. Träningen under våren inför FM har fungerat bra.
– Men den senaste månaden har varit lite svag på grund av jobb. Men jag ska inte skylla på det, utan som presidenten (för armbrytarförbundet, reds anm.) sa; med tanke på hur lite jag tränat gick det så här bra, hur skulle det gått om jag tränat mer?
– Jag är nöjd och belåten, jag förlorade ju inte till någon annan än de bästa.
Med högerarmen slutade Söderholm på en femte plats och konkurrerar nu om en plats i Europamästerskapen i Lycksele med Jarmo Stoor.
– Han slutade trea med högerarmen och nia med vänsterarmen, så nu väntar jag på samtal från presidenten.

Klar för EM
En som däremot är klar för EM, är Kims son Jerry Söderholm, 19 år.
– Det var första gången han var med på en tävling, och i pro-klassen 57 kilo fick han silver med båda händer!
Guldmedaljen i bägge brytningssätten gick till Matti Saarela.
– Han har tävlat sedan 1996, så han var betydligt mer erfaren. Men det var riktigt jämnt i finalen, ingen visste hur det skulle sluta. Men killen vann till slut på erfarenhet.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax