DELA

Flera klubbar har visat intresse för Lyyski

FOTBOLL. Jani Lyyskis kontrakt med VPS går ut i höst och var han spelar nästa år är ännu oklart.
– Det har varit ett lite ökat intresse från olika klubbar, men intresse och konkreta anbud är två skilda saker, säger Lyyski.
Det var i vintras som Jani Lyyski lämnade moderklubben IFK för spel med ligakonkurrenten VPS i Vasa.
Nu är säsongen snart är slut, hur har du haft det?
– Det har varit jättebra, helt fantastiskt och jag har fått många nya intryck. Jag tror att ibland behöver man som människa kanske byta miljö och så var det för mig. Jag har gått framåt i år, både på och utanför fotbollsplanen.
Hur har du utvecklats som spelare?
– Olika föreningar har ju olika fotbollsfilosofier, hur man tänker när det gäller taktik, spelupplägg, spelsystem och så vidare. Ju fler föreningar och filosofier man kommer i kontakt med desto bättre fotbollsspelare tror jag att man blir.


Turbulent med tränarbyte
VPS inledde årets säsong minst sagt knackigt. På sex matcher lyckades man bara spela ihop en enda poäng och avståndet upp till sjätteplatsen som man inför säsongen hade satt upp som lägsta mål var långt.
– Det började jobbigt men efter det tycker jag att vi har spelat bra och resultaten har visat det också. Synd att det inte lyckades i början.
Den dåliga inledningen på säsongen ledde till att lagets tränare byttes ut. Tomi Kärkkäinen avgick och assisterande tränaren Petri Vuorinen tog över huvudansvaret med klubbens sportchef Juha Reini som ny assisterande tränare.
– Det blev ju lite turbulent på det sättet. Det är alltid synd när man måste byta tränare, för när det går dåligt är det ju inte bara tränarens fel utan lika mycket lagets. Men nu bestämde klubben sig för att gå den här vägen och resultatet blev ju bra den här gången, säger Lyyski.
Efter tränarbytet lät segrarna inte vänta på sig. VPS negativa trend vände direkt och laget började sin klättring i tabellen. Man ligger nu med 34 poäng på åttonde plats i tabellen, tre poäng från Haka och Inter på femte- och sjätteplats.
– Inför säsongen hade vi som mål att komma topp sex. Det finns ju fortfarande en liten, liten möjlighet att det kan bli så.


Spelat varje minut
Lyyski själv har stått på planen varenda minut som VPS spelat i Tipsligan i år. Han har varit en av lagets mest tongivande spelare, han är den som av publiken har valts till matchens bäste spelare flest gånger, han är den som fått näst flest stjärnor av Iltalehti, och han är den som gjort tre mål från sin backposition.
– Jag har haft en bra säsong i år, absolut, säger han enkelt.
Att säsongen har varit bra visar sig nu också i att flera internationella klubbar blivit intresserade av Lyyski. Enligt Vasabladet ska toppklubbar i Finland samt klubbar i Sverige, Norge, Danmark och Spanien ha visat sitt intresse.
– Jag vill egentligen inte kommentera det där. Det har funnits ett lite ökat intresse utifrån, men intresse och konkreta anbud är två skilda saker. Men det är klart att jag är smickrad av att det överhuvudtaget florerar sådana rykten om mig, säger Lyyski.
Har du fått något konkret anbud då?
– Det vill jag inte kommentera. Nu vill jag fokusera på att slutföra den här säsongen på bästa sätt.


Redo och rörlig
Lyyski säger att det ökade intresset för honom dels kan bero på den lyckade säsongen, dels på flytten från IFK.
– När man hållits i samma klubb väldigt länge förknippas man med den, klubbarna tänker att ”han är en IFK-spelare”. Nu när man flyttat på sig visar man att man är redo för annat och att man är rörlig.
Lyyski säger ändå att det mycket väl kan bli spel för honom i VPS även nästa år.
– Jag vill hålla alla dörrar öppna. Finska ligan är en väldigt bra liga som man inte ska underskatta, det finns stora möjligheter att utvecklas här.
Han sticker dock inte under stol med att drömmen är att någon gång få spela utomlands.
– Naturligtvis är det en målsättning att komma så högt som det är möjligt, det skulle ju vara konstigt om det inte var så.


Gläds med IFK
Innan det blir aktuellt att underteckna något kontrakt gällande nästa säsong ska Lyyski åtminstone spela en match till med sitt VPS. Och den spelar man på lördag mot IFK Mariehamn.
– Sist spelade vi 0-0 men nu är det sista matchen för säsongen, jag tror att det blir ganska öppen fotboll, vi har gjort mycket mål och släppt in mycket mål på sista tiden och jag tror att den trenden fortsätter.
Hur pass noga har du följt IFK:s säsong?
– Jag läser ju båda tidningarna och jag har ju farsan och flera kompisar kvar där ännu så det är klart att jag följer dem.
Det har ju gått väldigt bra för IFK i år och fjärdeplatsen är säkrad. Du har aldrig grämt dig över att du lämnade klubben nu när det har gått så bra?
– Nej absolut inte. Jag spelade där i sex år och var med och bidrog till många fantastiska resultat. Jag kan inte känna någon bitterhet, jag glädjs bara med dem när det går bra.
Och vad säger du till dem som går och drömmer om att få se dig i IFK-tröjan igen?
– Jag tror ju någonstans att jag kommer att återvända till IFK någon gång. Jag vill absolut inte stänga några dörrar mot det.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax