DELA

Femte raka VM-guldet för Sandvik

KRAFTSPORT. Ingen kan rå på Kenneth ”Kenta” Sandvik i bänkpress.
I lördags tog han sitt femte raka guld när VM i bänkpress avgjordes i Köpenhamn.
Kenneth ”Kenta” Sandvik visade i lördags att det inte bara krävs muskler, utan också nerver av stål för att bli mästare i bänkpress. VM-tävlingen i 125kg-klassen blev en rysare.
– Det såg ut att bli tufft på förhand. Vi räknade med att vi skulle vara ungefär fem personer som skulle kämpa om segern, säger Kenneth Sandvik.
Förutom Sandvik var en av de förhandsfavoriterna Ålands andra stora kraftman, Ove Lehto.
Att tävlingen skulle bli tuff bekräftades direkt. Nästan alla finalister gick in på väldigt tuffa vikter. Kenneth Sandvik öppnade, liksom många andra, med en grov bom på 332,5 kg.
– Jag var inte riktigt på hugget, inte riktigt laddad i första lyftet.
Ove Lehto öppnade försiktigare med 310 kg i första och 320 kg i andra. När många bommade, såg läget till en början ljust ut för Lehto.
– Jag brukar försöka gå in säkert för att få ett resultat. Det kan räcka om många bommar. Det var min taktik här också, säger Ove Lehto.

Avgjorde i sista
Kenneth Sandvik fortsatte med ny bom på 332,5 kg i andra lyftet. Två av de värsta konkurrenterna från Sverige däremot klarade 335 kg i andra.
– Det såg lite mörkt ut.
Kenneth Sandvik stod inför valet att antingen fortsätta på 332,5 kg och satsa på brons eller höja till 337,5 kg och satsa på guld.
– Det var ett svårt val. Jag funderade i säkert fem minuter. Men jag hade kommit för guld och tyckte att det inte var alltför långt steg med fem kilo till.
Valet var det rätta. Den regerande världsmästaren lyckades mobilisera kraft nog att lyfta stången.
Vad gjorde att du klarade sista lyftet?
– Min fru Marcela kom och skrek lite på mig. Hon såg att jag inte riktigt var mig själv.
Efter lyftet följde en spänd väntan på att de resterande finalisterna skulle göra sina sista lyft. De båda svenskarna Frederik Svensson och Johnny Wahlqvist försökte förgäves på 340 kg. Flera övriga konkurrenter fortsatte också satsa friskt, vilket gjorde att många fick lämna tävlingen utan resultat.
Femte raka VM-guldet var ett faktum.

Missade pallen
För Ove Lehto blev det ett snöpligare slut på tävlingen. Efter godkända lyft på 310 kg och 320 kg utmanade han i sista lyftet Sandvik om segern på 337,5 kg. Men lyftet blev på hälft och Lehto fick nöja sig med en fjärdeplats. Han gräms ändå inte.
– Medaljen var utom räckhåll för mig den här gången. Jag hade behövt slå pers med minst fem kilo.
Mycket tack vare ålänningarnas fina prestationer blev Finland till slut tredje bästa nation i tävlingen.
De åländska stjärnlyftarna fortsätter tävlandet nästa helg med åländska mästerskap i styrkelyft. I augusti avgörs också europamästerskap i bänkpress.

JENS FINNÄS

jens.finnäs@nyan.ax