DELA

Fart och fläkt på Gottbyrakan

MOTORSPORT. En regnsjuk lördagsmorgon övergick snabbt till solsken och årets första streetrace kunde genomföras på Gottbyrakan.
– Jag ser det inte som en tävling, utan jag är här för att visa upp mig, säger Pro Street Bike-föraren Kjell Alexandersson.
Vädret visar sig på nytt från sin bästa sida och det blir en riktig folkfest i Jomala när den första streetracetävlingen av planerade två genomfördes på lördagen. Ett perfekt 25-årsjubileum för samtliga deltagare.
En av dem som deltar är Robert Tuominen som kör en ”bubbla”, en Volkswagen. Han har deltagit i tävlingarna sedan början av 1990-talet.
– Jag är en VW-fantast och har egentligen inte prövat på att köra fort med några andra bilar. Men man kommer upp i rätt höga farter ändå, och då gäller det att hålla tungan rätt i rum. Men på 200-meters sträckan är det ingen större fara, säger han.
I fjol blev det totalt tre tävlingar på olika banor. När Nyan träffar honom har han hunnit med en repa och är i full färd med att ladda batteriet med ström från sin Volvo som han rattar i vardagen.
– Jag fick en lite dålig start, det måste jag öva mer på.

Nära hemmaorten
Längre upp i depån står svensken Peter Oresved från Haninge framför sin koboltblå Opel Commodore. Under huven döljer sig en 468-motor som klarat 9,04 sekunder på 402-metersbanan på Tullinge raceway. Då var toppfarten drygt 270 kilometer i timmen.
– Första repan kändes okej, men vi ska gasa lite mer ännu, säger han.
Det är första gången han deltar i en streetracetävling på Åland.
– Nu när Tullingebanan är nedlagd blir det lite långt att resa till andra ställen, det här passade bra. Vi var på väg redan förra året, men då sålde jag min dåvarande bil precis innan, berättar Oresved.

Nytt personbästa
Han deltar i klassen Super Pro Street.
– Jag tror vi hänger med ganska bra. Men det är mycket kvar att jobba på ännu, vi måste hitta ett bättre fäste, säger han efter första repan.
En annan det brukar gå undan för, är Pro Street Bike-föraren Kjell Alexandersson. Han avklarade sin säsongspremiär i svenska mästerskapen förra helgen i Malmö.
– Jag började som kvaltvåa på nytt personbästa över 201 meter med tiden 5,62 sekunder och 215 kilometer i timmen. Totalt slutade jag fyra i tävlingen, och det är jag riktigt nöjd med att öppna säsongen med, säger han.

Uppvisning
SM-serien avgörs i sex deltävlingar uppdelade med två i Malmö, två i Sundsvall, en i Piteå samt en i Göteborg. Det blir en hel del resande med andra ord.
– Just nu ligger jag trea i tabellen genom att man får poäng dels för hur man kvalar in, dels per vunnen runda.
Han har god tillförsikt för resten av säsongen med tanke på inledningen. Dagens streetrace på hemmaplan har han dock inga större visioner med.
– Jag ser det inte som en tävling, utan är här för att visa upp mig för sponsorer och publik och för att kunna berätta vad det är jag gör.
Nästa streetrace körs 8 september med 9 september som reservdag i händelse av regn.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax