DELA

Ett lerigt nöje

BILSPORT. Leran sprutar när de grova däcken desperat kämpar för fäste. När det tar stopp är det bara att kliva ur bilen, fästa en kabel i närmsta träd och vinscha sig fram. Sporten kallas Offroad challenge och i helgen ordnades en cuptävling på Åland.
Det vrålar av motorer inne bland träden i Hammarland Boda när de tretton ekipagen i Rindab offroad challenge kämpar sig fram i lervällingen. Tävlingen är den andra av fyra deltävlingar i cupen och det är första gången den arrangeras på Åland. En av de tretton bilarna är åländsk, en Suzuki Vitara som körs av Kenneth Nordling och Stefan Finnerman.
– Tjusningen ligger i att se hur mycket man kan prestera. Att se i hur svår terräng man faktiskt kan ta sig fram. Det handlar om att tänja gränser, säger Stefan Finnerman, som tillsammans med Nordling slutade sexa i tävlingen.
Tävlingen består av tre olika moment. Under lördagen körde man från 11 på morgonen till sex på kvällen en 13 kilometer lång slinga inne i skogen. Vissa partier är extra svåra att ta sig förbi och de ger extrapoäng. Sedan är det bara att köra så många varv man hinner och orkar under dagen.
– Det är fruktansvärt jobbigt, särskilt när det är lerigt. Det handlar mycket om uthållighet, säger Finnerman.
Under natten till söndag kördes nattorientering i Eckerö och under söndagen avslutades tävlingen i Boda med tidskörning på en uppmätt bana i ett grustag.


En timmes sömn
För ålänningarna blev det bara en timmes sömn under hela helgen. Deras motor gick sönder under lördagen så de var tvungna att byta motor under kvällspausen.
– Man är rätt sliten nu, säger Stefan Finnerman, som bytte sina leriga kläder tre gånger under söndagen.
Tävlingen vanns av Team NoBo från Sverige.

sport@nyan.ax