Elfte matchen utan förlust

FOTBOLL. Det brukar sluta oavgjort när IFK Mariehamn och HJK möts, så även i eftermiddags när lagen möttes på WHA med 0-0 som resultat.
– Jag tycker att resultatet var ganska rättvist, säger tränaren Pekka Lyyski.

Särskilt explosivt var det inte på Wiklöf Holding Arena i eftermiddags. IFK Mariehamn, som har en fantastisk svit av elva förlustfria matcher bakom sig, hade svårt att få sitt passningsspel att fungera samtidigt som kommunikationen i försvarsspelet inte riktigt fungerade fullt ut. Det var HJK som rullade mest boll, men inte heller helsingforsarna spelade efter sin förmåga.
Första giftiga målchansen stod gästerna för efter ett slarvigt markeringsspel hos IFK. Sebastian Sorsas skott var hårt och högt, men för dagen mycket duktige Willis Ochieng var med på noterna och boxade bort bollen strax under ribban.
Den första halvtimmen i övrigt bjöd mest på halvchanser i en tempolös drabbning. Sista kvarten innan halvtidspaus radade dock IFK upp flera farliga lägen, men missbedömningar, ribbskott och en tveksamt dömd offside satte stopp för det.

Räddad straff
I andra halvlek visade lagen upp en större vilja att spräcka nollorna i respektive mål. Ochieng stod i vägen för en klar HJK-möjlighet kvarten in medan den assisterande domaren vinkade för en Kristoffer Weckström-chans. I 65:e minuten borde 1–0 ha varit ett faktum. Inbytte Daniel Johansson bröt en passning av Tuomas Aho, drev upp på högerkanten och slog bollen i rak linje till en framrusande David ”Tulle” Carlsson som sköt utanför.
Helsingforsarnas solklaraste målläge kom i 73:e minuten när laget tilldömdes en straff. Markus Halsti satte bollen på straffpunkten, och skickade iväg den lågt, en bit till vänster mot målet där Ochieng påpassligt fångade upp den. Den räddningen gav de 1.521 åskådarna en stående ovation för.

Niskala borta
Med tio minuter kvar av matchen, var Daniel Ahnström närmast att avgöra efter en perfekt passning av Mats Gustafsson, men även den här gången letade sig bollen utanför mål och 0–0 kunde skrivas i protokollet.
– Först och främst är jag jätteglad att vi inte förlorade. HJK fick ju en straff, men å andra sidan hade vi 3–4 målchanser, säger tränaren Pekka Lyyski och fortsätter:
– Vi kommer inte upp i vår normala passningsnivå, och saknaden av Mika var ganska stor, säger han och syftar på Mika Niskala, som i går på träning sträckte baksidan av låret.
– Han blir borta resten av säsongen.

Fler mål
Lyyski tillstår att HJK hade mest boll.
– Jag tycker ändå att resultatet var ganska rättvist. Men 0–0 harmar så klart för publiken så här på hösten.
Nytillträdde HJK-tränaren Antti Muurinen är också relativt nöjd efteråt.
– 0–0 kunde lika gärna varit 2–2, båda lag hade kunnat göra mål.