DELA
Foto: Ida K JanssonBLICKAR UPPÅT Efter genombrottsåret 2015 ska den kommande säsongen bli den då Thomas Mäkinen etablerar sig på allvar i ligan.

Efter succén – nu siktar Mäkinen högre

FOTBOLL. Säsongen 2015 blev en enda stor framgång för IFK Mariehamns Thomas Mäkinen.

Efter att successivt ha avancerat genom klubbens ungdomslag fick hemmasonen sitt stora genombrott på seniornivå under säsongen som gick.

Inför årets säsong siktar han ännu högre.
Efter flera framgångsrika år som ungdomsspelare i IFK Mariehamn skrev Thomas Mäkinen under 2014 på sitt första a-lagskontrakt med klubben, ett resultat av en uppåtgående utvecklingskurva i den nybildade a-juniorverksamheten. Trots sin ringa ålder hade Mäkinen under en längre tid varit en bärande kraft i laget och var tillsammans med Marc Nordqvist och Elias Eriksson de tre a-juniorerna som premierades med sommarkontrakt.

Med kontraktet i handen fortsatte Mäkinen att utvecklas i rask takt. På daglig basis fick han träna med elitspelare och lämnade därmed den bekväma tillvaron i juniorlaget bakom sig, en omställning som för många unga fotbollsspelare kan upplevas som svårhanterlig.

– Alla var hjälpsamma mot mig, dessutom kände jag Pekka (Lyyski, IFK:s dåvarande a-lagstränare) sedan tidigare så det underlättade under den första tiden, säger han.

Den efterföljande hösten fick Mäkinen sedan ligadebutera i hemmamatchen mot Mypa. Även om framträdandet bara varade i ett par minuter upplevde han det som ett viktigt kvitto i sin utvecklingsfas.

Läs mer i onsdagens Nyan

Emil Mattsson