Dramatik och drömmål i Alandia Cup

FOTBOLL. Inför välfyllda läktare vid Wiklöf Holding Arena avgjordes finalerna i Alandia Cup på torsdagen. Flickornas final blev en jämn historia medan pojkarnas var raka motsatsen.
Flickorna var först ut när finalerna i Alandia Cup avgjordes på torsdagsförmiddagen. Matchen var en helfinsk historia där vinnarna från det inledande gruppspelet, FC HIK från Hangö och Kopse Perhoset från Vanda, ställdes mot varandra.
Matchens fem första minuter präglades av ett jämnt spel med ett litet övertag för FC HIK. Följaktligen gick också Hangölaget till ledningen i matchens sjunde minut då matchens förgrundsfigur, anfallaren Ronda Rutanen, tog sig genom Kopse-försvaret och satte 1–0.
Efter ledningsmålet tog FC HIK över matchen och skapade flera farliga chanser, ofta via ovannämnda Rutanen. I halvlekens sista minut lyckades dock Kopse-mittfältet leverera en fin stickare fram till en helt ren anfallare och kvitteringen var ett faktum. Med tanke på matchbilden måste målet ha känts som en riktig kalldusch för Hangöspelarna.

Jämnare spel i II halvlek
Kanske stärkta av sitt oväntade kvitteringsmål kom Kopse ut och tog tag i spelet under den första delen av andra halvlek. Laget lyckades dock inte skapa några riktiga farligheter och så småningom tog sig FC HIK tillbaka in i matchen. I matchens 34:e minut kämpade sig Ronda Rutanen återigen genom Kopse-försvaret och satte 2–1 invid stolproten.
Efter målet försökte Kopse visserligen kvittera men närmare än ett farligt långskott och en passning som nästan ledde till ett friläge kom man inte, trots finalspelets starkaste stöd från läktaren. Således var det FC HIK som fick jubla och fira när domaren blåste av matchen.

Säker seger
Att döma av kommentarerna efter matchen var finalsegern ingen överraskning för Hangöflickorna.
– Jo, svarar de nämligen självsäkert på frågan om de inför finalen trodde på seger.
– Det var lätt, spär någon av flickorna på med medan hela laget förklarar att orsaken till turneringssegern var flera.
– Vi kämpade, vi har en bra laganda och en jättebra målvakt, säger spelarna som tio minuter efter matchens slut inte har några stora planer klara för firandet av segern.
– Vi ska gå i duschen, säger en av spelarna när det blir tal om firande men deras tränare tillägger att någon form av firande blir det säkert under de kommande veckorna.

Drömmål i pojkfinalen
Om flickfinalen bjöd på dramatik var pojkfinalen inte ens nära att bli spännande. Det var vinnarlaget FC Futura från Borgå alldeles för bra för. Laget utklassade estniska JK Kotkas Junior med 6–0 och bjöd på en rad drömmål. Eller vad sägs om:
1–0: FC Futuras högerback Matias Nurminen får drömträff från 25 meter och bollen söker sig in bakom JKKJ:s målvakt.
2–0: En stenhård halvvolley i nättaket av en FC Futura-anfallare.
3–0: En FC Futura-spelare lägger i farten bollen till rätta och skruvar upp den i krysset från straffområdesgränsen..
4–0: Fredrik Jensen, senare vald till turneringens mest lovand pojkutespelare, kommer fri med JKKJ-målvakten men tvingas ner mot kortlinjen. Snabbt vänder han sig om med bollen och lobbar in den i mål från nästan ingen vinkel alls.
6–0: Högerbacken Nurminen som inledde målskyttet, får på en ny bra träff och gör mål från cirka 20 meter.

Värdiga vinnare
Med tanke på att JKKJ i gruppspelet besegrade FC Futura var utgången av pojkarnas final något överraskande. Men som vinnarlaget spelade fanns det inget tvivel om att pojkarnas final fick sina rättvisa segrare, vilket också var fallet i flickornas final.
En sak kan man dock fundera över efter att Alandia Cup har avgjorts för 30:e gången; nämligen varför pojkarnas pokal är så mycket större än flickornas?