DELA

Djurgårdens ålänningar om säsongen som gått

FOTBOLL. Den allsvenska säsongen är just färdigspelad. För Jani Lyyski och Daniel ”Daja” Sjölund blev det en tiondeplats med Djurgården.
Nya Åland träffade de två ålänningarna i klubbhuset i Stockholm i går för att summera säsongen som har gått.
Möt dem också i Sportmagasinet i Åland 24 i morgon 18.30
Det är en solig höstdag i Stockholm. Frosten ligger kvar i gräset kring Djurgårdens klubbhus vid Kaknästornet.
I omklädningsrummet gör Djurgårdenspelarna sig redo för en lättare tur i joggingspåret i friluftsområdet på Djurgården. Träningen håller på att trappas ner efter en lång säsong. Den sista matchen spelades kvällen innan och kvar är bara ett par lättare träningsdagar innan några veckors semester tar vid.
För Djurgårdenveteranen Daniel ”Daja” Sjölund är det slutet på hans åttonde säsong i klubben, för Jani Lyyski däremot är det den första som börjar lida mot sitt slut.
– Året har varit lite upp och ner. Säsongen började väl kanske lite halvknackigt, men sen höjde sig både jag själv och laget och vi spelade bättre under hösten även om det ni inte blev så många poäng i de sista omgångarna, säger mittbacken Lyyski.


Sitta på bänken
Det var alltså inte bara en säsong som pendlade för laget utan också för Lyyski själv. För honom började den med att han fick förtroendet att vara tillfällig lagkapten men som fick ett avbräck med en skada och flera matchers bänknötande.
Tidigare när Lyyski spelade i IFK Mariehamn och VPS var det mer regel än undantag att han spelade 90 minuter i varje match och höll sig skadefri säsongen igenom. Men i år var olyckan framme och i slutet av vårsäsongen skadade han baklåret.
– Då kändes det så klart väldigt surt. Men samtidigt är jag glad att jag lyckades ta mig tillbaka och ta en plats i startelvan igen. Självklart är jag inte nöjd över att jag har fått sitta på bänken men jag har spelat 20 matcher i år, så det är ändå okej. Jag har väl blandat och gett lite som laget i stort. Ibland har jag varit lite bättre och ibland lite sämre, säger Lyyski.


”Rätt val”
För Daniel ”Daja” Sjölund stod valet inför säsongen 2010 mellan att stanna i Djurgården eller att gå vidare till en annan klubb. Valet föll till slut på att fortsätta i klubben och han skrev på ett treårskontrakt men med en möjlighet att lämna tidigare.
– Det var rätt beslut att stanna eftersom jag trivs så bra i Stockholm och i klubben. Och just nu ser jag ingen anledning att fundera i andra banor. Går det bra sen kanske man vill röra sig vidare och ta chansen en gång till. Nu har jag varit skadefri sedan i somras och allt känns bra, men jag har sagt att jag vill spela ett år i sträck först utan att vara skadad innan jag eventuellt spelar någon annanstans, säger Daja som fram tills i somras nästan hade ett års skadeavbräck.

Läs mer i dagens Nya Åland.

Maria Nykvist

maria.nykvist@nyan.ax