DELA

”Det finns inte en tennisspelare i världen av rang som inte känner till den här banan”

TENNIS. I fem år har tennisbanan på Andersudde stått klar men den används knappt alls i sportsammanhang. Fram tills nu. Världsstjärnor inom tennisen står på kö för att träna där och framöver kan det kanske bli aktuellt med turneringar.
Efter en snilleblixt vid ett restaurangbesök i Mariehamn kom Anders Wiklöf på idén att bygga en tennisarena på Andersudde. Året var 2005 och strax därefter tog byggandet på den 1600-personer stora arenan fart.
– Formen på tallriken jag åt på var oval och den påminde mig om formen på en tennisarena. Och det är på den vägen jag kom på att jag skulle bygga arenan, säger Wiklöf.
Nu används arenan för välgörenhetsgalan Röster för Östersjön varje sommar annars står den för det mesta öde om inte Wiklöf själv tar sig ett träningspass.


Förfrågan om stor tävling
Trots att arenan är högt klassad internationellt har han tidigare tackat nej till att ha stora tennistävlingar där.
– Finska tennisförbundet ville bland annat spela Finlands Davis cup-matcher här men jag har inte direkt något intresse av det, säger Wiklöf.
Men i och med att världsstjärnan Li Na är på plats just nu har funderingar dykt upp om att tänka om.
– Andersudde är först och främst mitt sommarställe, men funderingar finns det väl. Och man kanske kan tycka att jag bör tänka om eftersom så många hör av sig, säger Wiklöf utan att vilja utveckla det vidare.


Snackis på Franska öppna
Wiklöf berättar att det inte hör till vanligheterna att tennisspelare får tillgång till tennisbanan, men att han tyckte att det var roligt att stå till tjänst när han fick en förfrågan från Li Nas stab.
– Det finns inte en tennisspelare i världen av rang som inte känner till den här banan, som har sett bilder och undrat och tänkt att man borde åka till Åland. Normalt sett måste man ringa till stjärnor och fråga för att få de att komma till olika arenor, men jag har inte ringt någon, det är Li Na som har tagit kontakt med mig och då sa jag att det var okej, säger Wiklöf.
Enligt uppgift till Nya Åland var just Andersudde en snackis runt Roland Garros på Franska öppna tidigare i somras.
– Jo, det stämmer nog. Vad jag har hört snackades det om banan för när man ser bilder uppifrån luften ser det ut som att den ligger mitt i vattnet, säger Wiklöf.

maria.nykvist@nyan.ax