DELA

De vill ge innebandyn en nystart

INNEBANDY. Det är länge sedan innebandyn hade sin storhetstid på Åland. Men trion Stefan Boman, Janne Tuominen och Göte Winé har nu samlat krafter med de lokala föreningarna för att göra en nysatsning.
På måndag hålls första träffen för alla födda 1992-93.
Ett nytt initiativ från Ålands innebandyförbund i samarbete med de lokala föreningarna gör att sporten åter ska få ett uppsving. Flera möten har hållits där man diskuterat hur man ska fånga upp pojkar och flickor i högstadiet för framtida satsningar.
– Frågan som ställdes var om Åland vill ha ett elitlag och i så fall vad som måste göras. Vid mötena har vi varit eniga och kom fram till att vi måste göra något, säger Göte Winé, styrelsemedlem i ÅIBF.
Tillsammans med föreningarna IF Fram, Våsc, IBK Hammarland, NGD/Paf elit och Eckerö IK har man nu hittat ett sätt att förankra sporten.
– Vi vill ha ett förbundslag för flickor och pojkar 15-16 som tränar ihop någon gång i månaden och spelar seriespel, medan de i övrigt tränar med sina föreningar, beskriver Winé och fortsätter:
– I dag finns till exempel flickor som spelar innebandy, men som inte är tillräckligt många i sin förening för att få ihop ett lag.

Alla välkomna
ÅIBF anmälde lag till Upplandsserien, men fick avslag på ansökan på torsdagen eftersom förbund inte får delta i seriespel.
– Det var inte riktigt vad vi räknat med, säger ordförande Stefan Boman.
Han ser det dock inte som enbart en nackdel, det första året blir istället en möjlighet för lagen att spela ihop sig och delta i olika turneringar.
– Vi hoppas att en reservplats ordnas, annars blir det aktuellt 2008-09 då vi söker i ett föreningsnamn, säger ÅIBF:s verksamhetsledare Susanne Guildford.
Som tränare för förbundslaget fungerar Janne Tuominen i nära samarbete med tränarna från respektive förening.
– De som vill vara med är välkomna med, säger Tuominen.

Mer styrka
Nysatsningen gör det dessutom tydligare vart innebandyintresserade ska vända sig. I regionen kring Mariehamn fungerar Våsc som kontaktperson, på västra Åland IBK Hammarland samt IF Fram för norra Åland.
– Många har lagt av för att de helt enkelt inte vetat vart de ska ta vägen, säger Göte Winé.
Olika satsningar har gjorts tidigare, men många har snabbt dalat ut. Den här gången ska det bli annorlunda.
– Det här är inte någon våg, utan vi ska se till att det finns kontinuitet, säger Winé.
– Föreningarna är starkare i dag än förut, det ger en bra grundverksamhet där samarbete inte känns som ett hot, tillägger Boman.
På måndag 4 juni klockan 18.30 finns trion i Baltichallen för att ta emot alla intresserade födda 1992 eller 1993 för en informationsträff.
– Ta med innebandyklubbor och skor, det blir lite spel också.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax