DELA
Foto: Fredrik Törnroos

Damligan firar Finland – men det gör inte Veikkausligan

FOTBOLL. I sommar uppvaktas Finland av Damligan. I samband 100-årsfirandet arrangerar Damligan en jubileumsomgång där alla matcher börjar klockan 19.17.
Men det gör inte herrarnas liga, Veikkausligan.

I år firar Finland 100 år som nation. Detta uppmärksammar Damligan i fotboll genom att arrangera en jubileumsomgång den 17 juni där alla matcher har avspark klockan 19.17, som alltså ska symbolisera året 1917 då Finland blev självständigt.
Initiativet kommer ifrån Finlands bollförbund och enligt tävlingschefen Peter Lundström var Damligan inte sena att nappa på förslaget.
– Detta blir Damligans grej då Damligan är den enda hela serien som kommer att arrangera en sådan här jubileumsomgång. Sedan vet jag redan nu om att ytterligare lag från andra serier runt om i landet planerar egna motsvarigheter men då handlar det om enstaka matcher, säger Peter Lundström.

Ytterligare serier, så som exempelvis herrarnas Veikkausliga, fick också ta del av detta förslag men valde att inte genomföra någon jubileumsomgång.

Varför inte det?

– Därför att när vi lanserade idén om en jubileumsomgång så hade Veikkausligan och också division 1 och 2 redan dragit riktlinjer för säsongen 2017. Man ansåg helt enkelt att detta skulle försvåra det arbete som man redan kommit igång med. Man kan säga att vi kläckte idén lite för sent, säger Peter Lundström.

Den 17 juni har Åland United hemmamatch mot regerande mästaren PK-35.