DELA
Foto: Johan Orre<07_Bildrubrik>STÖTTEPELARE Tvillingbröderna Joel och Emil Thölix gör Öspelsdebut. Den strukturerade Joel ses här agera stöd åt den något mer bekväme Emil, men på Jersey stöttar de varandra lika mycket.

Bröderna som bär varandra

FRIIDROTT. Den ena är strukturerad. Den andra ”mañana”.

Men på friidrottsarenan kopplar båda tvillingbröderna Thölix på tävlingsdjävulen.

– Då är det all in som gäller, säger Joel som Öspelsdebuterar tillsammans med Emil på Jersey.
Det är bröderna Emil och Joel Thölix pappa Bosse som definierar skillnaden mellan sönerna.

Tvåäggstvillingarna skiljer sig visserligen rent fysiskt; Emil är kortare och tunnare än Joel som är längre och kraftigare. Men även personligheterna varierar, intygar Bosse:

– Emil är ”mañana”, Joel är mer ordning och reda, säger han medan fotograf-Johan knyter fast en kamera på cykeln så att Bosse kan hjälpa Åland24 att filma klippbilder till den avslutande delen i dokumentärserien ”Vägen till Öspelen” som sänds i kväll efter nyheterna.

Filmsekvenserna visar också på likheter mellan Emil och Joel.

– Tänk att de springer på exakt samma sätt, säger Bosse Thölix.

Trots de olika fysiska förutsättningarna är både Emil och Joel närmast synkroniserade när de löper fram längs WHA:s banor. Och det finns fler tillfällen då duon märker att de har en tvilling.

”Bästa kompisen”

– Ibland händer det att jag börjar på en mening, och så fyller Emil i med exakt de orden jag hade tänkt säga, säger Joel och skrattar.

– Jag tror att de flesta skulle vilja ha en tvilling egentligen, någon som alltid är där för en. Det är ju som att växa upp med sin bästa kompis, säger Emil.

Och betydelsen av att ständigt ha haft en familjemedlem som träningspartner ska inte underskattas, menar bröderna.

– Vi var i en stor träningsgrupp i början och sen blev det bara färre och färre. Många träningar har det bara varit brorsan och jag så det har betytt mycket att ha honom med, säger Joel.

– Passen har ju blivit mycket roligare än om man hade fått köra själv, så det har betytt mycket för mig. Friidrotten överlag har stor betydelse för mig. Det blir en livsstil att hela tiden träna och hålla sig i form. Är jag still får jag abstinens. Och så har det ju varit en drivkraft att försöka hänga med eller gå om brorsan, säger Emil.

– Såklart. Man vill ju alltid slå brorsan, så är det bara, säger Joel och skrattar.

Vem av er är bäst?

– Det har varit ganska jämnt hela tiden. Vi har sparrats och turats om att vinna. I kastgrenarna har jag oftast vunnit eftersom jag är lite större, och så har Emil haft sprintgrenarna, säger Joel.

Emil:

– Jag skulle säga att det är ganska lika. Förut var Joel snabbare, men jag har vuxit och kommit ikapp.

Medan Emil Thölix har hållit fast vid sprintgrenarna och ser sina främsta chanser på 200 och 400 meter på Jersey har Joel adderat kast- och hoppgrenar i sin friidrottsrepertoar – och i höst siktar han på att göra tävlingsdebut som mångkampare.

– Jag gillar mångsidigheten och att slippa nöta på samma sak på träningarna. Det blir roligare helt enkelt.

Men på Jersey blir det ingen mångkamp för Joel.

Bäst chans i diskus

– Nej, då blir det diskus, spjut, längd och tresteg och sen möjligtvis stafett på 4×400 meter. Bästa chansen har jag nog i diskus eftersom det är min främsta gren. Men först och främst siktar jag på att nå finalomgångarna.

Emil:

– Jag tror inte att jag kommer att vara i topp, men jag ser det som bra tävling och träning att vara med på Öspelen. Jag ska springa och ha kul och förhoppningsvis sätta nya ”pers”. Gör jag det och går till final är jag väldigt nöjd.

Oavsett hur det kommer att gå för bröderna Thölix kommer de att kunna stötta varandra på Jersey, precis som de alltid har gjort.

Och ”mañana” eller ej – när startskotten ljuder är inte Joel det minsta orolig för brorsan.

– Våra träningar kan vara lattjo. Men är det tävling är det all in som gäller.

Emil fyller i:

– Joel har fått mer av morsan, den där drivkraften att även det som inte behöver göras ska göras. Jag gör ingenting jag inte behöver göra och är rätt lat av mig (skratt). Jag försöker spara mig så mycket som möjligt tills det gäller.

 

FRIIDROTTSTRUPPEN

Mats Boman,
Marcus Brandt,
Linn Gustafsson,
Hannah Helin,
Simon Jansson,
Victor Jansson,
Lucas Mattsson,
Samuel Nylund,
Sofia Södergårdh,
Maria Söderlund,
Emil Thölix,
Joel Thölix,
Hanna Wiss