DELA

Stafettlaget tog guld – på nytt superrekord

FRIIDROTT. Åländska stafettlaget med Anni Nylund, Adina Renlund, Linn Gustafsson och Sara Wiss har säkrat Ålands elfte (!) öspelsguld, på 4 x 100 meter.
I finalen krossade man sitt egna åländska rekord, med över en sekund.
– En obeskrivlig känsla, menar Adina Renlund.

Ålänningarna hade bäst tid i försöken, efter att ha utraderat det 15 år gamla åländska rekordet med nya rekordtiden 48,98 sekunder.
I finalen slog kvartetten till igen. När Sara Wiss korsade mållinjen var hon först, på tiden 47,94 sekunder – vilket är över en sekund snabbare än i försöket.
För Adina Renlund, Anni Nylund och Linn Gustafsson är det första öspelsguldet.
– En obeskrivlig känsla. Så häftigt, säger Adina Renlund, som sprang andra sträckan.
– Inför öspelen hade vi som målsättning bara att ta oss till final. Det var först när vi slog det åländska rekordet i försöket som vi förstod att vi faktiskt hade medalj- och till och med guldchans.
Adina Renlund, Anni Nylund och Linn Gustafsson var alla med och tog silver i stafetten på Gotland för två år sedan. Då tillsammans med Sofia Södergårdh. Den här gången blev det guld, men med Sara Wiss.
– Jag, Anni och Linn har ju tävlat tillsammans förut men det var första gången med Sara. Och före vi åkte iväg hann vi bara springa tillsammans en gång, på träning, berättar Renlund.
Anni Nylund sprang första sträckan, Adina Renlund andra, Linn Gustafsson tredje och Sara Wiss fjärde.
De åländska herrarna hade också kvalificerat sig för final på 4 x 100 meter, med sjunde bästa tid i försöket. Laget kom dock aldrig till start i finalen sedan Emil Thölix varit tvungen att lämna återbud. I laget ingick förutom Emil Thölix också Lucas Mattsson, Eric Sjölund och Sebastian Vargas Diaz.

Läs mera om detta i lördagens Nya Åland.