DELA

Bragdmatch gav Åland United en poäng

FOTBOLL. Åland United lyckades ta en överraskande poäng när FC Honka från Esbo besökte Wiklöf Holding Arena. Förgrundsgestalterna i ett hårt kämpande Åland United var målvakten Minna Pyykkö samt Natalia Rickne på mittfältet.
Det är sällan man ser så många glada miner efter en oavgjord match som i Åland United efter att domaren Lina Långbacka blåste av toppmatchen mot FC Honka. Men så är det också en bragd att ta poäng av de regerande mästarna och tillika serieledarna som före lördagens match radat upp elva segrar på tolv matcher
Matchens sista minuter blev en nervös väntan på slutsignalen när de gulsvarta gästerna pressade på mot ett slutkört hemmalag. United-försvaret, lett av målvakten Pyykkö och mittbacken Eveliina Kohvakka, kunde dock freda sitt mål och den sistnämnda var mycket nöjd efter matchen.
– Det var ganska nervöst på planen. Alla spelade bra och kämpade och det var roligt att se att vi kunde spela bollen och hålla deras anfallare under kontroll, berättar hon efter matchen.

Aggressivt spel
Lördagens match inleddes med aggressivt spela av Åland United som låg tätt på sina motståndare och inte gav Honka något utrymme till att spela ut. Istället skapade hemmalaget de hetaste chanserna i inledningen av matchen. Redan i den åttonde minuten är Annica Sjölund på väg igenom men stoppas regelvidrigt av Honka-mittbacken Maija Saari som varnas. I den tolfte minuten nickskarvar Sjölund till Lisa Westerlund som ren framför målet lobbar över målvakten men dessvärre också över målet.
Uniteds aggressiva spela börjar dessvärre ganska snabbt ta ut sin rätt i värmen vilket leder till att hemmaspelarna tröttnar. Ju längre matchen lider, desto mer tar Honka över. I den 19:e minuten kan en Honka-spelare kruta på från 16 meter men Pyykkö presterar den första av dagens många fina räddningar från hennes sida. Efter 40 minuters spel är det dags för den andra när Eveliina Sarapää tar sig igenom United-försvaret. Pyykkö kommer dock ut perfekt och avvärjer.

Honka-press i andra halvlek
Matchens andra halvlek startar illavarslande när Honka skapar två goda chanser redan i den första minuten. Efterhand jämnar spelet ut sig men det är fortfarande Honka som skapar de farligaste chanserna. Endast ibland lyckas Åland United sticka upp bland annat genom långskott från Natalia Rickne som vid sidan av ett kopiöst slit i defensiven också orkar delta i anfallsspelet.
Åland Uniteds bästa chans kommer i den 77:e minuten när Rebecca Björkvall kommer nästan fri med Honka-målvakten. Hårt uppvaktad av en Honka-försvarare misslyckas dock Björkvall med avslutet.
Den andra halvlekens bästa chanser har trots allt Honka och i den 87:e minuten är det mycket nära när Pyykkö gör sitt enda misstag för dagen. På en långboll är United-målvakten sent ute och Honka-anfallaren Hanna Saaranen hinner sno åt sig bollen. Som tur är för United kommer Saaranen ur vinkel och skottet går utanför det tomma målet.
Ännu på övertid skapar Honka några chanser men när slutsignalen går kan hemmalagets spelare jubla som efter en vinst.

Nöjd och missnöjd tränare
Efter matchen är Uniteds tränare Robert Dahlin mycket nöjd med det egna lagets prestation. Dahlin, som inte sticker under stol med att motståndarna är det mycket bättre laget, prisar det egna lagets inställning. Motståndarlagets tränare Marko Saloranta är däremot besviken på slutresultatet.
– Efter en svag första halvlek går vi för seger i andra. Vi lyckas också skapa chanser för de två-tre mål som behövs men vi får inte in bollen, analyserar han matchen efter slutsignalen.
Saloranta finner också en annan förklaring till det oavgjorda resultatet.
– Åland United spelar bra och gör det svårt för oss, säger han slutligen.

Text: MARTIN PORTIN

martin.portin@nyan.ax

Foto: Kenneth Bamberg