DELA

Bekanta ansikten för Åland United

FOTBOLL. Åland United har tränat tillsammans under endast denna vecka. Men redan på söndag väntar match mot liganykomlingen PuiU i ligacupens första omgång.
– Vi ser det mest som träningsmatcher i alla fall, säger Åland Uniteds lagledare Jan-Ove Fellman.
I motståndarlaget återfinns Ulla Matikainen och Rosa-Lappi Seppälä (bilden) som bägge representerade Åland United förra säsongen.
På söndag spelar Åland United sin första match för säsongen då laget åker till Helsingfors för att möta liganykomlingen PuiU i Talihallen. Detta betyder snabba ryck för de åländska tjejerna.
– Det är första veckan vi tränar ihop. Så det kommer rätt så tidigt, säger ÅU:s lagledare Jan-Ove Fellman som tillägger att det inte fanns så gott om helger att placera ligacupmatcherna på.
Fellman säger att Åland United inte har några speciella mål med den nystartade ligacupen. Man ser det mest som träningsmatcher.
– Fördelen är att vi får möta finskt motstånd på det är sättet, säger Fellman.
Till saken hör att det tidigare år varit svårt att locka över finländska lag till Åland under försäsongen.

Inte förvånad
I motståndarlaget PuiU återfinns två väldigt bekanta spelare. Såväl Ulla Matikainen som Rosa-Lappi Seppälä lämnade Åland för spel i liganykomlingen.
– Jag är inte så förvånad. De har tränat med PuiU tidigare, säger Fellman om duon som gick till PuiU.
PuiU har dock tappat några tongivande spelare. Bland annat Terhi Uusi-Luomalahti som gjort 60 a-landskamper och vunnit sju ligaguld med HJK. Hon har valt att nu lägga skorna på hyllan.
– De har material att klara sig i mitten av tabellen, säger Fellman om PuiU:s chanser i damligan.
PuiU har även värvat HJK:s duktiga mittfältare Karin Forsström.

Trio förlängde
Åland United har förlängt kontrakten med Daniela ”Nela” Haglund, Annica Sjölund och Ing-Marie ”Mimmi” Holmberg (vars underskrift förväntades komma under torsdagen). Det handlar om ettåriga avtal.
– De är väldigt värdefulla för oss, säger Fellman om den rutinerade trion.
Som ligadebutant förra säsongen var det viktigt för åländskorna att få en bra start. Det tror Fellman även gäller i år.
– Vi har ett mycket ungt lag. 1-2 spelare till skulle behövas. För det blir mycket matcher i år.

Tunn trupp
Om allting klaffar menar Fellman att Åland United ska kunna slåss om medaljerna. Ifjol slutade laget fyra i serien. Men Fellman är samtidigt väl medveten om att tränaren Robert Dahlin förfogar över en relativt tunn trupp.
– Den är ganska känslig för skador.
Nyförvärvet Eveliina Kohvakka, som Nyan skrev om i måndags, förväntas debutera på backplats för Åland United i helgens match.

Kallade på läger
De unga åländska tjejerna i Åland United fortsätter att bli kallade på landslagsläger. Mathilda Mörn och Caroline Sjöblom har kallats till läger för U18-landslaget 22-24 januari och dessutom är Hannah Salmén reserv till U-19 landslagets läger samtidigt som U18. Bägge läger hålls vid Eerikkilä.

BJÖRN EKLUND

bjorn.eklund@nyan.ax