DELA

Bästa höjdhoppet på åtta år

FRIIDROTT. Friidrottaren Andreas Henriksson ökade sitt personliga rekord från 176 till 185 centimeter i Lemland i förrgår. Senaste gången en ålänning hoppat så högt var landslagsmannen Glenn Lindqvist som 1999 hoppade 189 centimeter.
Det var perfekta förhållanden i Bengtsböle Lemland i förrgår när den tredje omgången av fyra i ungdomsserien i friidrott avgjordes. Nyligen fyllda 17-åringen Andreas Henriksson trodde att han skulle kunna förbättra sitt personliga rekord på 176 centimeter med någon centimeter till. Istället blev det nästan en decimeter.
– Det känns riktigt häftigt. Allt stämde och för en gångs skull var jag riktigt fokuserad. Jag blir lätt okoncentrerad under tävling, säger Andreas Henriksson, som tävlar för IF Finströmskamraterna och har hållit på med friidrott sedan 10-årsåldern.


Tredje bäst någonsin
Med serien 170, 174, 178, 181, 183 och 185 satte han inte bara fyra personliga rekord utan hoppade dessutom högre än någon ålänning gjort på åtta år och kvalificerade sig till A-klassen i FM senare i sommar. Resultatet är det tredje bästa genom tiderna på Åland för 17-åringar. Rekordet innehas av FM-silvermedaljören Dan-Erik Woivalin på 198 centimeter från 1976. Näst bäst är sprintern Anders Bomans 190 centimeter från 1993.
– Mitt bästa hopp var på 181 centimeter. Då hade jag mycket luft mellan mig och ribban. Jag känner att jag kan hoppa ännu högre, säger Henriksson, som hade som målsättning att ta 180 centimeter i sommar.
– Nu får jag höja målsättningen såklart. Till öspelen siktar jag på 190. Det räcker inte till medalj eftersom jag tävlar mot seniorer. Men det känns klart roligare att åka dit nu när det går så bra, säger Andreas Henriksson.


Även tresteg
Han mäter bara 183 centimeter i fotlästen och har alltså hoppat över sin egen kroppslängd. Även i den andra huvudgrenen tresteg hoppas han kunna överträffa sig själv i sommar. Även i den grenen ska han representera Åland under öspelen.
– Mitt pers är 12.40 just nu men jag siktar på en bit över 13 meter i sommar. Målet är Filip Ekelunds åländska rekord på 13.87, säger Henriksson.

FREDRIK EKMAN