DELA

Baskettrio siktar mot öspel

BASKET. Ålands kanske mest aktiva basketlag vill ha fler lagkamrater så att en satsning mot öspelen 2009 kan bli verklighet.
På onsdag deltar trion Lukas Grannas, 16 år, Peik Aspbäck, 17 år, och Alex Westström, 16 år, i turneringen Åland Street Basket på torget i Mariehamn. Därefter siktar de ännu högre – mot öspelen på hemmaplan 2009. De har tränat ihop i två vintrar, först i Strandnäs högstadieskolas gymnastiksal och därefter i Idrottsgården. Nu när sommaren är här spenderar de eftermiddagarna på basketplanen vid Strandnäs skola. Anledningen till att de började träna sporten var enkel.
– Jag fick en boll i födelsedagspresent för ett par år sedan, och sedan började vi spela, berättar Westström och forstätter:
– Andra spelar fotboll, men man vill ju vara lite unik.
Aspbäck nickar instämmande:
– Vi måste ju vara lite motströms, säger han.

Vill vinna en
Killarna deltog i ÅSB redan förra året, men den unga trion hade inte mycket att sätta emot de vuxna motståndarna.
– Vi har inga kommentarer om den turneringen, säger Aspbäck med ett leende.
De är dock överens om att de i år håller en högre standard.
– Vi ska försöka vinna minst en match, säger de.
Nästa huvudmål är öspelen 2009.
– Det är långt kvar, men vi vill vara med, helt klart, säger Peik Aspbäck.

Bra för sporten
Krille Mattsson, basketintresserad samordnare, önskar att fler ansluter sig i god tid innan dess – så ett deltagande kan bli verklighet.
– Man spelar med fem personer, men det behöver finnas minst tio personer i laget, säger han.
Att det inledningsvis är få som tränar gör ingenting, normalt tränar basketlag antingen anfall eller försvar och nyttjar sällan en hel plan. Mattsson är optimistisk som fått kontakt med ett potentiellt lag så kort tid efter en efterlysning på sportsidorna i maj.
– Det vore kul för Åland och sporten att få minst ett lag med i öspelen. Helst vill vi förstås ha både ett kill- och ett tjejlag. Standarden behöver inte vara så hög inledningsvis, utan lagen är med för att se och lära med träningshjälp från förbundet, säger han och fortsätter:
– De här tre killarna har visat att de är ordentligt intresserade och jag tror att fler dyker upp bara hösten kommer.

Måste våga
Redan nu ansluter Andrew Hagmark-Cooper, född 1980, till trion inför ÅSB nästa vecka.
– Han har tränat basket på universitetsnivå, så det är perfekt.
Nu återstår att så snart som möjligt hitta en tränare till gänget. Både intresserade ledare och spelare kan kontakta Mattsson på e-postadressen krillem@aland.net så förmedlar han kontakterna.
– Ofta är det så att någon måste våga för att det ska bli av, därför är det kul att de här killarna trätt fram med så kort varsel.

MALIN TILLSTRÖM

malin.tillstrom@nyan.ax