DELA

ÅU vann snökrig mot Danmark

FOTBOLL. Åland United har verkligen inte haft tur med sina träningsmatcher i år. Flera har ställts in och nu i söndags spolierades mötet med Danmarks IF på grund av kraftigt snöfall.
– Det var inte fotboll vi sysslade med i dag, det var snökrig, säger ÅU:s Kati Nyman.
Åland United mötte Norrettanlaget Danmarks IF på Jomala konstgräs i lördags. Snön vräkte ner under hela matchen, och om bollen inte stannade i snöhögarna så gled – inte rullade – den fram i konstiga banor över marken.
– Det går inte att göra några spelmässiga analyser efter en sådan här match, säger ÅU:s tränare Marianne Miettinen som inte kan låta bli att skratta åt eländet.
Men vi försöker oss ändå på ett referat och en analys.
ÅU inledde matchen med att sätta 1–0 genom Nina Hietanen. Resultatet stod sig fram till slutet av första halvlek, då Jaana Lyytikäinen fick på ett fint inlägg från högerkanten varpå Satu Kruus fick foten på bollen och styrde den i mål.
– Det var ett riktigt fint anfall, säger Miettinen.
– Inför matchen hade vi pratat om att Kati Nyman och Adelina Engman skulle följa med upp mer i våra anfall. Den tanken fungerade bra och därmed fick vi mer bredd på vårt spel. Vi hade också pratat om att inte slå raka passningar direkt, så som vi gjorde mot FC Sport, och i dag lyckades vi med det. Vi slog någon passning först innan vi slog den långa passningen, och på det viset hann fler med upp i anfallen.

Reducering
I början av andra halvlek pressade Danmark tillbaka ÅU rejält.
– Vi lyckades inte få bort bollen från vårt straffområde helt enkelt. Om det berodde på vädret eller något annat är svårt att säga, säger Miettinen. Danmark lyckades också reducera, men ÅU kämpade sig tillbaka in i matchen. I stället för en kvittering för Danmark.blev det också ÅU som punkterade matchen efter ytterligare ett fint anfall där Sarah Engblom enkelt kunde placera bollen i mål efter pass av Satu Kruus.
– Det man kan ta med sig från den här matchen är egentligen bara inställningen vi visar. I halvtid sa jag åt tjejerna att jag var så stolt över dem. Gästerna gnällde hela tiden på vädret i första halvlek medan vi kämpade och slet. Alla gav verkligen sitt allt, säger en nöjd Miettinen.
Spelarna var också nöjda efter matchen.
– Det var ganska intressant att spela i det här vädret får man väl säga. Det var inte fotboll vi sysslade med i dag, det var snökrig, säger Kati Nyman.
– Vi gav verkligen alla våra krafter, och det var i alla fall roligt, tillägger hon.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax


Foto: JONAS EDSVIK

jonas.edsvik@nyan.ax