DELA

ÅU och Anders redo för avspark på hemmaplan

FOTBOLL. Åland United inleder maj månad med ligasäsongens första hemmamatch.
Spelarna, tränarna och huvudsponsorn Anders Wiklöf är alla redo för avspark på WHA.

Efter att ha inlett ligasäsongen med två matcher borta är det nu dags för det första mötet på hemmaplan för Åland United. På lördag är det avspark mot Jyväskylä PK på Wiklöf Holding Arena och både laget och huvudsponsor Anders Wiklöf är redo för hemmapremiären.

– Klart att jag följer med tjejernas framfart, sade han under onsdagens möte med laget och tränarstaben.

Wiklöf har varit lagets huvudsponsor sen ÅU steg till ligan i mitten på 00-talet och planerar att fortsätta vara det.

– För mig är det viktigt att satsa på åländsk idrott.
– Jag är ju nästan uppvuxen på idrottsplan här i Mariehamn så det känns väldigt naturligt att stöda de lag som är aktiva här.

Kommerserådet tror även att ÅU, som vann fjolårets liga och cup, kommer att prestera högt i år igen.

– Det är ju klart att man inte ska lägga så hög press på spelarna och tränare men det känns som att det finns stora möjligheter att ta guld även i år.

Hittills är ÅU obesegrade i ligan. Första matchen mot PK-35 Vanda slutade oavgjort, 2–2, och det senaste mötet mot Ilves vann man 3–0. Matchen mot JyPK på lördag blir ÅU:s hemmapremiär i Nationella ligan. För senaste nytillskotten – portugiserna Mariana Pereira Jaleca och Catarina Realista Ferreira blir matchen den allra första på hemmaplan sen de anslöt till laget strax före ligapremiären.

– Det är väldigt spännande att äntligen få spela match på hemmaplan, säger Realista.
– Vi är redo, lägger Jaleca till.

Hur går tankarna kring motståndet, JyPK?
– Vi frågar alltid våra lagkamrater hur motståndet ska bli men varje match är unik och det är inställningen vi går in med, säger Jaleca.
– Det är alltid en utmaning för jag upplever inte att det finns lag som står ut som svagare. Nivån är väldigt lika bland alla lag så vi måste vara på topp inför varje match, förklarar Realista.

Hon påpekar även att intensiteten på planen i Finland är betydligt högre än i Portugal.
– Man måste vara tuffare.
– Det har varit lite kämpigt att nå upp till den intensiteten när vi kom för bara en månad sen och var tvungna att sitta en vecka i karantän innan vi kunde börja träna. Men jag tycker ändå att vi lyckats helt bra och det kommer bara att bli bättre nu när ligan är i gång.

Båda spelarna säger att det ska bli roligt att spela på hemmaplan och ser fram emot den dagen publiken får komma in på arenan.

– Jag ser väldigt mycket fram emot att få träffa alla supportrar sen. Sen vi kom hit har vi känt att stödet för laget är jättestort och jag hoppas och tror att vi kommer få se det på läktarna i sommar, säger Realista.

Spelarduon anslöt till klubben för ungefär en månad sen och trivs bra på Åland och med laget.

– Det har varit lite utmanande med vädret för oss bara, säger Realista och skrattar.
– Men utöver det så har vi mottagits väl och trivs väldigt bra i laget. Vi är väldigt glada att vara här.

Jaleca nickar medhållande.

– Det har känts väldigt bra hittills. Vi håller fortfarande på och anpassar oss till lagets rutiner men vid varje träning upplever jag att det blir bättre och bättre, säger hon.

Vad tror ni om lördagens match? Blir det vinst för ÅU?
– Ja, vi jobbar för det i alla fall, säger Jaleca lite försiktigt.
– Äh, var inte så där nu. Såklart vi kommer vinna, utbrister Realista.

Tack för att du väljer Nya Åland!

Kära läsare, stort tack för förtroendet och för att du använder Nya Åland och nyan.ax för att hålla dig uppdaterad. Vi jobbar för dig men god journalistik kostar, så nu behöver vi din hjälp.

Välj belopp