DELA

ÅU söker samarbete i riket

FOTBOLL. Säsongen 2012 hade ligalaget Åland United och division III-laget IFK Mariehamn ett samarbetsavtal som möjliggjorde för lagens unga spelare att representera båda lag. På så sätt kunde de ÅU-spelare som fick för litet speltid i ligasammanhang också ”luftas” i svenska division III där IFK spelade då och fortsatt spelar i idag.

– Men sen tog Sverige bort sina farmaravtal och numera finns det en regel i Finlands bollförbund som säger att finska lag inte kan ha farmaravtal med lag som spelar i ett annat lands serie, säger Åland Uniteds Mikael Virta.

Enda möjligheten till ett åländskt farmaravtal på damsidan i nuläget vore om IFK Mariehamn övergav Sverige och Upplandstrean, för en omstart på finska sidan i division IV. Men då IFK valt att fortsätta i Sverige, vilket Virta beklagar.

– Vår målsättning och ambition är förstås att få till ett farmaravtal med IFK Mariehamn en dag, men så länge de spelar i Sverige är det ett stort problem för vår förening och i förlängningen också för åländsk damfotboll.

– Samtidigt får man acceptera att IFK-spelarna hellre vill spela i Sverige.

För att säkerställa att även lagets juniorer ska få speltid fortsättningsvis arbetar nu ÅU med att hitta en ny samarbetsklubb på finska sidan.

– Våra nya unga spelarna har frågat oss om vi planerar att skaffa en samarbetsklubb, och vi kikar på en sådan lösning, säger Mikael Virta.

Läs mer i torsdagens Nyan