ÅU inte nöjda med en poäng

FOTBOLL. Åland United fick med sig en poäng i toppmötet med HJK på WHA i lördags. Åland United åkte på ett tidigt baklängesmål men Sarah Engblom räddade en poäng efter ett drömmål från 35 meter.

Matchen mellan ÅU och HJK var en chansfattig tillställning. Matchens första mål gjordes av Åland United men det var tyvärr ett självmål av vid en hörna i den tjugofjärde minuten. Många av de båda lagens anfall stannade av på mitten, mycket på grund av det höga tempot som av båda lagen bidrog med. Det var trångt i mitten och båda lagen stressade bollhållaren till misstag runt mittcirkeln.
HJK dominerade första halvlek och ÅU:s tränare Marianne Miettinen pratade om rörelse i halvtid.
– Jag sade att vi måste vara mer beredda på andrabollar, när vi bröt bollen i första halvlek var det väldigt ofta vi tappade den igen för att vi inte låg tillräckligt nära motståndarna, säger Miettinen.
Halvtidssnacket gav resultat och åskådarna fick se ett helt annat Åland United i andra halvlek. Laget började jobba för varandra och kom därför närmare motståndarna, enligt instruktioner från Miettinen.

Långa bollar
Men chanserna uteblev. Det såg lugnt och stabilt ut en liten bit in på HJK:s planhalva men där tog det oftast stopp för åländskorna. De få chanser som skapades i början av andra halvlek kom från långbollar som skickades in i straffområdet där HJK:arna oftast vann kampen om bollen. Med kvarten kvar av matchen flyttade Miettinen upp mittbacken Julia Andersson på topp och gick ner på en trebackslinje. United hade redan då haft press på helsingforsarna ett tag och etablerade sig mer och mer på deras planhalva. Men långbollarna fortsatte och Maiju Ruotsalainen, som inte hade sin bästa dag, förlorade mer än vanligt i luftrummet.

Fullträff av Engblom
Men så med åttio minuter på matchklockan slog Sarah Engblom till. Ytterbacken Engblom fick bollen 10 meter in på offensiv planhalva och drämde till.
Långskottet seglade in under ribban och matchen var kvitterad. Det verkade som om HJK inte alls hängde med i andra halvlek och deras försvarsspel sjönk längre och längre mot den egna målvakten. Någonting som Åland United borde ha utnyttjat bättre.
Miettinen var inte nöjd med en poäng och behöll Andersson på topp för att försöka forcera in ett ledningsmål men matchen fortsatte tyvärr vara chansfattig och inte förrän med någon minut kvar lyckades ÅU skapa en riktigt farlig chans genom Taina Hartikainen, men hon fick inte till det och matchen slutade 1-1.
– Det känns nästan som en förlust nu, säger Sarah Engblom efter matchen.