DELA

ÅU har gjort klart med ny tränare

FOTBOLL. Åland United har gjort klart med ny tränare. Marianne Miettinen har kommit överens med klubben om ett tvåårskontrakt.
Hon kommer närmast från allsvenska Stattena IF.

Finländska tränaren Marianne Miettinen blir alltså den som tar över efter Robert Dahlin när han lämnar klubben i slutet av november.
– Jag har följt Åland United länge så det ska verkligen bli en bra utmaning. Sen blir det självklart extra kul med spel i Champions League. Men samtidigt blir det också en utmaning att fylla Robbans (Robert Dahlin) skor, säger Miettinen.


Lämnar tabelljumbo
Hon lämnade i måndags, på eget initiativ, sitt huvudtränarjobb med damallsvenskans jumbolag Stattena från Helsingborg, efter en säsong full av motgångar.
– Jag har bestämt att jag inte kommenterar något om Stattena. Utan nu börjar jag tänka på nästa utmaning, alltså Åland United som jag börjar träna från och med den 1 december, säger hon.
Hon menar att hon kommer att fortsätta med samma spelfilosofi som fungerat så bra för spelarna i Åland United och Robert Dahlin under säsongen.
– Det vore inte så klokt av mig om jag skulle gå in och ändra på för mycket, utan jag kommer att fortsätta med allt det bra som tagit laget dit de är nu. Det som jag i så fall tar med mig från Allsvenskan är fokus på passningsspelet och den hårda träningen, säger hon.


Goda kontakter med spelarna
För Bo-Erik Sandell, styrelseordförande i ÅU, var Miettinens tröga säsong i Stattena av mindre betydelse när de gjorde sitt val.
– Det är inte alltid tränaren det är fel på när det inte går bra för ett lag. Hon hade inte rätt förutsättningar i Stattena, säger han.
Det var i stället andra kvaliteter som gjorde att klubben till slut kontrakterade henne.
– Hon är en välmeriterad tränare och hon har redan god kontakt med flera av spelarna i laget, säger Sandell.


Tränat flera ÅU-spelare tidigare
Miettinen har tidigare tränat bland andra Kati Nyman i PuIU under 2007 då hon coachade laget till tredjeplatsen i Damligan. Hon har även tränat Jannica Tjeder, Taina Hartikainen och Nyman på ett sportgymnasium i Finland samt Caroline Sjöblom i juniorlandslagssammanhang.
Var det till och med så att spelarna rekommenderade henne till tjänsten?
– Nej, det var det inte utan hon har varit med i diskussionerna en längre tid, säger Sandell.
Huruvida Mikael Virta stannar kvar som assisterande tränare i ÅU vill Sandell inte kommentera. Virta som tidigare har jobbat tillsammans med Miettinen inom fotbollsförbundet.
– Jag har inte blivit tillfrågad, säger Virta själv.

MARIA NYKVIST
maria.nykvist@nyan.ax
tfn 528 478

Utdrag ur Marianne Miettinens CV
– Tränarutbildning: 2002 UEFA A-license, 2006 UEFA Pro-license.
– Tränade U17-U20 landslagspelare 2001, var assisterande tränare för U17-landslaget mellan 2001 och 2004, var chefstränare för PuiU:s pojkar och flickor mellan 2002 och 2007, tränade PuiU:s division I lag 2005-2006 då de säkrade avancemang till damligan, tränade samma lag 2007 då de tog hem damligabronset. Under 2009 har Miettinen fungerat som huvudtränare för Stattena IF i Damallsvenskan.