DELA

Arrangörerna hoppas på stor publik

ORIENTERING. Tävlingsledaren Lars Janlöv hoppas på stor publik vid helgens FSOM.
– Jag hoppas att ålänningarna hittar både till Wiklöf Holding Arena och Skidskyttecentrum i Jomala, säger han.
741 löpare deltar i helgens FSOM. I kväll börjar mästerskapet med en sprint med start och mål vid Wiklöf Holding Arena i Mariehamn.
– Banan går i området mellan WHA och Badhusberget. Idealtiden ligger på cirka 14 minuter och på den tiden ska man passera ungefär 15 kontroller. Det blir kort och intensivt och tidsskillnaden i mål kan vara sekunder eller tiondelar, säger Janlöv.
Han tillägger att sprinten är en publikvänlig tävlingsform.
– Vi har försökt lägga de bästa löparna i slutet av startlistorna så att spänningen ska hålla i sig. Som publik kan man gärna sitta på läktaren på WHA, då hör man ju även speakerns referat. Annars kan man förstås gå ut från arenan och se när löparna springer förbi där runt skolbyggnaderna.
På lördag och söndag hålls långdistanslopp och stafett. De tävlingarna hålls vid skidskyttecentret i Jomala.

Ålandsbekant
Vad gäller ålänningar i FSOM är det endast löpare under 16 år som deltar. Är man äldre än så får man inte delta på hemmaplan eftersom man har för goda kunskaper om markerna där loppen går.
– Men i sprinten deltar Sören Sundblom. Han är född och uppvuxen på Föglö och bor numera på fastlandet där han tävlar för IF Sibbo-Vargarna. Om det går riktigt bra för honom kan han vara med bland de tio bästa, tror Janlöv.
Annars är det Jörgen Wickholm, även han tävlande för IF Sibbo-Vargarna, som är storfavorit inför tävlingarna.
– Han är nästintill landslagslöpare och guldfavorit både i sprinten och långdistansloppet. Men det finns väl ett tiotal som kan konkurrera, säger Janlöv.

100 funktionärer
Förberedelserna inför helgens mästerskap har enligt Janlöv gått bra. Ett tjugotal personer den här veckan jobbat hårt med att färdigställa allt och i helgen kommer sammanlagt hundra funktionärer att jobba med mästerskapet.
– Så nu hoppas vi bara att den åländska publiken hittar till tävlingarna, både till WHA och till skidskyttecentrum i Jomala, säger Janlöv.

malin.lundberg@nyan.ax