DELA

Årets tennishöjdpunkt viktig för MLK

TENNIS. Ofta i den åländska idrottsscenens ytterkanter.
Men under Tennisskolan lever MLK upp som förening – och lockar nya spelare in i verksamheten.
– I fjol skrev 45 barn in sig på höstterminen efter att ha provat på spel under sommaren, säger MLK:s Andreas Nilsson inför den 20-årsjubilerande Tennisskolan.
1993 startade Mariehamns lawntennisklubb projektet med en Tennisskola för sommarlovsfirande ungdomar på Åland.
Tjugo år senare står sig institutionen inte bara stark – den växer.
– Glansdagarna var på mitten av 90-talet när det kunde vara uppemot 150 barn med. Men vi är på väg tillbaka till dom nivåerna och våra 130 anmälda i fjol var den bästa siffran på flera år, säger Andreas Nilsson, verksamhetschef för MLK.
Klubben, som redan storsatsat med att anställa ytterligare en tränare på heltid – Gustaf Mattsson – har jobbat extra mycket med att komma i kontakt med skolungdomar under våren för att marknadsföra Tennisskolan som 20-årsjubilerar i sommar..


Djupgående tennis
– Vi har kört idrottslektioner för några skolor runtom på Åland och låtit uppemot 500 elever testa på tennis, säger Andreas Nilsson om arbetet man hoppas ska leda till nya klubbmedlemmar till hösten.
– Förra säsongen var det 45 barn som skrev in sig i MLK på höstterminen efter att ha gått i Tennisskolan. Det är en bra inkörsport att testa på tennis under en vecka på sommaren eftersom man då hinner gå in lite mer på djupet, vilket man inte hinner under en 45 minuter lång gympalektion.
På en åländsk idrottsscen som domineras av fotboll, både medialt och vad gäller utövare, är Tennisskolan vital som skyltfönster för MLK.
Andreas Nilsson – som verkat som tränare i såväl Sverige som Tyskland och Österrike – vet skolans värde.


Högstatusskola
– Dom flesta klubbar har tennisskolor, men knappast någon utav dom har samma status som på Åland. För många blir den bara ett bihang, men för oss är det årets höjdpunkt.
Med elva dagar kvar till den första av totalt tre veckor i Tennisskolan (två i juni, en i augusti) och med fyra dagar kvar till sista anmälningsdag finns hundratalet barn och ungdomar anmälda.
– Det har varit ett hårt tryck på anmälningarna på senare tid och vi har valt att utöka grupperna från 20 till 25 personer och tagit in ytterligare en tränare i Jannika Tiainen från Ekenäs. Förhoppningsvis når vi upp till fjolårets nivå och får runt 130 elever, avslutar Andreas Nilsson.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax