DELA

Arctic Express vill visa upp sig

TRAV. En stjärna kommer till Ålandstravet på lördag. Det handlar om travaren Arctic Express som nu är tillbaka på den finska travarenan. Och varför det blev Ålandstravet har sin förklaring.
– Det är för att visa upp honom på Åland eftersom han är avelspremierad i Finland. Vi vill se om det finns ålänningar som är intresserade av beteckningar, säger tränaren och kusken Rikard S Jansson.
Det var för tre månader sedan som Arctic Express kom till Rikard S Jansson och Stop Sign Stables. Köpt från Holland men med sina främsta meriter här i Finland. Eller vad sägs om andraplatser i både Kriteriet och Derbyt samt mer än 360.000 euro i prispengar.
– Han har varit en av Finlands bästa hästar så det är en riktigt, riktigt bra häst, säger Rikard S Jansson.
Tanken är att Arctic Express ska tävla höst, vinter och vår för att sedan under sommaren användas som avelshingst. Men allt beror på vilken klass han håller. Lördagens tävling på Åland är mest en uppvisning inför framtiden som avelshingst.
– Min förhoppning är att han blir så bra att han kan åka till Frankrike. Det är min förhoppning att han håller för att åka dit. Sen får vi se hur länge han blir där, säger Jansson.


Ska vinna enkelt
Men Jansson har verkligen behövt jobba med Arctic Express. I Holland uteblev resultaten och Jansson har lagt ner mycket tid med att få honom fräsch igen. Lördagens lopp kan ses som en del av arbetet.
Det handlar nämligen om att få tillbaka lite av det förlorade självförtroendet. Och blygsamt motstånd på Åland är en perfekt väg för Arctic Express. Det tror i alla fall Jansson även om han ännu inte tittat igenom startlistan.
– Egentligen ska det inte spela någon roll. Han ska vinna. Men alla lopp ska springas och det kan bli svårt om någon ligger i vägen, säger han.


Allra högsta klass
Loppet på lördag blir Arctic Express första lopp sedan den 15 juni. Formen kanske inte är den bästa för tillfället men ju fräschare Arctic Express blir desto större är chansen att resultaten kommer tillbaka. Vilket i så fall kan leda till framtida beteckningar.
– Sen ska han försöka premieras i Sverige också i slutet av oktober och början av november, säger Jansson.
Och det ska förmodligen inte vara några som helst problem. Inte för en så välmeriterad häst som Arctic Express. Och Jansson talar väldigt gott om sin nya finska förmåga.
– Det är en helt annan typ av häst än en normal häst, säger han. Och jag har ändå ett 30-tal hästar.


Bästa hästen någonsin
Just därför hoppas han också att så många som möjligt tar sig till Ålandstravet och tittar på lördag. Även om Arctic Express nu inte skulle vinna sitt lopp så får publiken i alla fall se en riktigt topphäst.
– Jag tror inte det sprungit en så bra häst på Åland, säger Jansson.
Och Jansson borde ju veta. Han ligger nämligen på en sammanlagd tredjeplats på Ålandstravets kuskliga inför säsongens sista tävling.
Allt börjar klockan 14.00 på lördag och Arctic Express springer i V5-4.

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax