DELA
Foto: Jonas Edsvik<07_Bildrubrik>NYKOMLING Emily Grunér har alltid tyckt att Öspelen verkar roligt, men hon trodde aldrig att hon själv skulle delta.

Annonsen ledde till öspelstruppen

BÅGSKYTTE. För två år sedan började hon med bågskytte.

Nu är hon på väg till Öspelen på Jersey.

– Jag har nog aldrig riktigt varit någon atlet, säger 28-åriga bågskytten Emily Grunér.
Hösten 2013 annonserade Mariehamns bågskytteförening om en nybörjarkurs i bågskytte.

Emily Grunér var inne i en period i livet då hon ville testa på nya saker. Annonsen korsade Emilys väg och lockade henne till bågskyttebanan.

– Jag ville testa en massa nya saker, men jag brukar faktiskt fundera på varför jag fastnade för det ändå. Jag tror det var för att det är en mental utmaning. Man är bara med sig själv och ens egen prestation.

”Sprang till skogs”

Grunér har aldrig riktigt gillat att sporta. Hon minns speciellt en gång i lågstadiet när hon var med i en obligatorisk friidrottstävling.

– Då sprang jag till skogs för att gömma mig (skratt). Så det ska bli kul att se hur man tar det nu, berättar Grunér.

Någon riktig tävling efter grundskolan har det inte blivit. Bara de vanliga klubbkamperna mot bågskyttekompisarna.

På Jersey blir det nytt och annorlunda för Grunér med okända konkurrenter.

Vad vet du om motståndet?

– Jag har faktiskt inte så bra koll just nu. Bågskyttet var inte med på Bermuda 2013, så de enda resultaten jag kan gå tillbaka och titta på är ganska gamla. Det kan ha kommit många nya sedan dess, menar Grunér.

Oväntat betydelsefullt

Att Grunér skulle komma att delta i Öspelen var aldrig något hon själv tänkt.

– De hotade ganska tidigt med att jag skulle få följa med till Öspelen, för att de bara hade en kvinna i truppen, och man får vara tre. Föreningen sa att det säkert skulle finnas en plats om jag lyckas dra en så tung båge och skjuta på 70 meter, säger Grunér.

Och det lyckades. Grunér började träna bågskyttet intensivt ganska tidigt. Det har blivit minst tre gånger i veckan.

– David (Johansson, också med i Öspelstruppen) är den som mest har tränat mig, så jag har honom att tacka för att det har gått så snabbt för mig, berättar Grunér

Vad betyder bågskytte för dig?

– Mycket, jag vet inte vad jag skulle göra med min fritid annars. Man lär sig mycket när man umgås med sig själv och är ensam på skjutlinjen. Just det här med fokus och mental påfrestning. Nog kan man bara stå och skjuta också utan att tänka, men då ger det ingenting.

Ser upp till Sinisalo

Bågskytte som sport på Åland är rätt liten och Saana-Maria Sinisalo har länge varit ensam kvinnlig bågskytt. På Isle of Wight 2011 sköt Sinisalo hem både guldet i damernas recurve och ett Öspelsrekord.

Hur tror du det går för er?

– Man blir glad om hon vinner, hon är ju så bra. Jag har ändå försökt antränga mig för att komma upp till en viss nivå. Det är klart man borde satsa järnet men det är första gången så jag tror på övre halvan i resultatlistan, svarar Grunér.

Grunér avslutar:

– Man vill göra sitt bästa. Då spelar det ingen roll hur det går, men du vet att du gjorde det. Det var ett tips som jag fick av en pistolskytt en gång.