DELA

Amerikansk passion ska säkra ligakontraktet

FOTBOLL. IFK Mariehamn har de senaste veckorna gjort klart med tre nya spelare som alla har fotbollsursprung i USA.
Kanadafödde Mason Trafford kom redan för några veckor sedan och har redan debuterat i den grönvita tröjan. I går anslöt de två andra.
Med sex omgångar kvar befinner sig IFK Mariehamn på kvalstrecket, två poäng bakom Haka och AC Oulu.
För att klara ligakontraktet till nästa säsong har de vänt sig till väst för att söka hjälp. Och även denna gång har väst svarat. Giuseppe ”Joe” Funicello, Lamar Neagle och Mason Trafford har anslutit till truppen och i går var de alla på plats när IFK tränade.
– Det är för tidigt att säga vad de är för spelare och om vi kommer att få ut maximalt av dem under den här säsongen, de är på en ny plats i ett nytt lag men Mason är en sådan som kan gå direkt in i ett lag och jag tror ”Joe” är likadan. Och en anfallare behöver inte kommunicera på samma sätt som en back så det är inte heller några problem, säger tränare Pekka Lyyski.
För ”Joe” är inte den miljömässiga omställningen inte så stor. Han kommer närmast från den isländska klubben Thor Akureyri men är lite förvånad över hur grönt allting är här.
– Det är någonting positivt, skrattar Funicello.

USA vs. Europa
Han valde att komma över till Europa och spela fotboll för att ta sin karriär till nästa nivå.
– Fotboll är stort i USA men vi har inte kommit lika långt som i Europa, säger ”Joe” Funicello.
Lamar Neagle är en målskytt som dyker upp när motståndarna minst anar det, säger Mason Trafford om sin tidigare motståndare i United Soccer Leagues First Division i USA där de har mötts flera gånger.
Att Trafford har varit en del i att de andra två nyförvärven har hittat till ön är givet, men det är inte han som har lockat hit dem.
– Pekka frågade mig om jag kände till två spelare, ”Joe” Funicello och Lamar Neagle och jag sade att jag tycker de är bra spelare, säger Trafford.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre