DELA

Ålänningarna presterade på ny distans

TRIATHLON. Den sjunde upplagan av Käringsund triathlon hade för första gången med den olympiska distansen på programmet, och det var där de åländska triumferna kom genom bland andra Jenna Gestranius.

– Jag är väldigt nöjd och framförallt med simningen, sa hon efter loppet.
Cirka 250 personer startade och genomförde någon av de distanser som var aktuella under årets Käringsund triathlon och nyheten, den olympiska distansen – där man simmar 1 500 meter, cyklar 40 kilometer och avslutar med 10 kilometer löpning – var den som fick störst deltagarantal av de individuella klasserna.

Störst deltagarantal hade fredagens inledande stafetter som vanns av finska Nastrio11, över tre minuter före tvåan EMI i mål.

Den olympiska distansen startade tidigt på lördagsmorgonen och då var vinden fortfarande relativt hård, vilket framförallt påverkade de tävlande under simmomentet. Flera fick problem och segraren i klassen på herrsidan, Henrik Jansson från Väsby SS Triathlon, var inget undantag.

”Absolut tuffaste”

 

– Nej, simningen var det absolut tuffaste, där det blev svårnavigerat bland vågorna och jag drog i mig flera kallsupar.

För segraren i damklassen, Jenna Gestranius (bilden), var det inte simningen som var problemet denna dag då hon inledde på cykeln som totalsexa.

– Simningen är det jag får jobba hårdast med men jag lyckades hålla mitt mål i att simma lugnt och i mitt eget tempo utan att bli stressad.

Cyklingen, som är Jennas starkaste moment, var den del av loppet där hon tryckte på mest.

– I cyklingen kände jag att jag var stark och att jag hade möjlighet att avgöra tävlingen.

Men i den avslutande löpningen blev det oväntat motigt för Jenna.

– Den blev jättejobbig och vid några tillfällen kände jag att jag var nära väggen, men då gäller det att vara mentalt stark och mata på så gott det går.

I mål blev det till slut 16 sekunders marginal till loppets tvåa Tarja Masalin, som hämtade in över sex minuter på löpningen.

Läs mer i måndagens Nyan

Håkan von Krusenstierna