DELA

Ålänningar persade under Vikingsimmet

SIMNING. De åländska simmarna har under hösten fokuserat uteslutande på teknik och under Vikingsimmet som ordnades i helgen fick man ett kvitto på att träningen gett resultat då simmare efter simmare slog nya personliga rekord.
– Det är en hel del som har presterat riktigt bra, konstaterar tränare Kjell Hansen.
75 simmare från fem klubbar, Cetus, Simmis Grani, Porin uimaseura, Uimaseura Kaarina och IF Åland, ställde upp i årets upplaga av Vikingsimmet som ordnades i Ålands idrottscenter i helgen.
Frida Karlsson var en av ålänningarna som lyckades bra i tävlingen.
– Jag ställde upp i 100 meter rygg, 200 och 100 meter bröst, 50 fritt och i stafetten. Det var första gången jag simmade 100 bröst och 100 rygg på tävling men i alla de andra grenarna slog jag mina personliga rekord, berättar hon.
Karlsson, som tränar med Sunds IF, berättar att hon under hösten gått upp i träningsmängd.
– Så framstegen har kanske med det att göra.

Tvåa totalt
Milio Schauman var också nöjd med sina resultat under helgen. Förutom att han putsade ett par personliga rekord lyckades han också skrapa ihop näst flest FINA-poäng i sin åldersklass (13 och yngre) vilket innebar att han slutade tvåa totalt.
– Vi har tränat mycket teknik i höst och det har gett resultat. Det är jättebra att vi gjort det så man lär sig simma ordentligt och inte bara vevar och simmar på muskler, säger han.

Över förväntan
I klassen för pojkar 16 år och äldre tog åländske Gustav Carlsson hem totalsegern med 2558 FINA-poäng.
– Det har gått över förväntan. Med tanke på att vi fokuserat på teknik trodde jag inte att det skulle gå så här bra men jag har ändå slagit några personliga rekord, säger han.
Carlsson tror också att det går att slipa ännu lite till på tiderna.
– Speciellt på det korta distanserna.
Flera medaljörer från sommarens ungdomsmästerskap fanns också på plats under helgens tävlingar. Bland dem fanns till exempel Simmis Granis Eetu Piiroinen som den här gången ställde upp i fyra grenar och simmade ihop 1728 FINA-poäng vilket räckte till en andraplats totalt.
– Jag hade inget egentligt mål med tävlingen, vi har ett träningsläger här direkt efter så därför är vi med här på samma gång, säger han.
Piiroinen gläds mest åt att han lyckades slå sitt personliga rekord i grenen 100 meter bröst då han slog i kaklet på tiden 1.17,97.
– Jag är inte så bra på den grenen så det var roligt, säger han.

MALIN LUNDBERG

malin.lundberg@nyan.ax