DELA

Ålandsladdning ska ge finsk framgång på EM

CURLING. När curling-EM inleds i helgen har ålänningarna anledning att hålla en extra tumme för Lag Puustinen.
Det finska damlandslaget representerar numera Ålands curlingklubb i seriespelet.
– Förutsättningarna för träning är mycket bättre här än i Helsingfors, säger Sanna Puustinen.
Curling-EM inleds i helgen i schweiziska Champéry och det finska damlandslaget har en åländsk prägel i årets mästerskap.
Inför säsongen värvades landslagsspelarna Sanna Puustinen, Maija Salmiovirta, Oona Kauste, Marjo Hippi och Heidi Hossi till Ålands curlingklubb för att representera ÅCK i mästerskapsserien. Tidigare har den blåvita kvintetten varit utspridda i tre olika Helsingforsklubbar, men är nu samlade i ÅCK som erbjuder fina träningsmöjligheter i curlingcentrat i Eckerö.
– I fastlandet handlar det mest om att spela curling i ishallar, här får de möjlighet att träna i en riktig curlinghall, säger Thomas Jonsson, ordförande i Ålands curlingklubb som tillsammans med ett gäng klubbkamrater finns på plats i Champéry för att stötta Finland i EM.
Häromveckan var Lag Puustinen i Eckerö för ett miniträningsläger över helgen. Veckan dessförinnan hade man förlagt ett läger i Danderyd. Träningslägren har varit ett led i förberedelserna inför mästerskapet i Schweiz.


”Allting bättre”
– Allting är bättre här på Åland, personalen är vänlig och hjälper till och jag tror att det kan vara bra för ÅCK att synas utanför Åland också, säger Marjo Hippi.
– Fördelen med att åka iväg en helg på ett träningsläger är att man verkligen bara kan koncentrera sig på curlingen. Hemma i Helsingfors blir det fullt upp med en massa annat hela tiden, säger Sanna Puustinen.
Landslagsskippern Puustinen har en handfull mästerskap för Finland på meritlistan. Inför EM hoppas hon att laget kan bli topp åtta av tio lag och därigenom kvala in till VM i japanska Sapporo i mars.
– Vi är jätteivriga på EM och det är skönt att det drar i gång när vi har väntat så länge. De här lägren på slutet har gjort att vi känns bättre och bättre hela tiden och vårt självförtroende växer. Sen i mästerskap måste man som alltid ha lite tur också, säger Puustinen.


Minimal bevakning
Marjo Hippi:
– Det är flera av lagen vi har spelat tajta matcher mot tidigare som Estland, Tjeckien och Lettland. De är alla på ungefär samma nivå som oss.
Under träningshelgen på Åland gav Sanna Puustinen sin första radiointervju för första gången på fyra år.
Curling som sport har förtvivlat svårt för att få uppmärksamhet i rikspressen.
– Media bryr sig bara om curling när det är OS. Möjligen också för VM, men inför ett EM syns ingenting. Men det är ju så, curlingen är en liten sport och när Finland inte varit så framgångsrikt sen OS i Turin 2006 (silver för herrlaget med skip Markku Uusipaavalniemi, reds. anm.) blir det ännu svårare att nå ut för oss, säger Sanna Puustinen.

Oskar Magnusson

oskar.magnusson@nyan.ax