DELA

Åländska skyttar kvalificerade för VM

FOTBOLL. Ben Nylund, Sune Abrahamsson, Fabian Wallin och Rune Fagerström har kvalificerat sig till bänkskytte-VM som går i Frankrike nästa år. För Nylund och Wallin blir det debut i VM-sammanhang.
Under våren och sommaren har fem ålänningar, de ovan nämnda och Bror Eriksson, skjutit åtta tävlingar med målet att kvala in till nästa års VM. När kvalet var över stod det klart att Ben Nylund vunnit och därmed ingår han i Finlands första fyramannalag i VM.
Sune Abrahamsson och Fabian Wallin skjuter i andralaget och Rune Fagerström i det tredje. Erikssons resultat räckte inte för en plats. 12 skyttar kvalificerade sig till VM och Eriksson slutade på 24:e plats.
– Att vi tog fyra platser av de tolv som finns är ganska stort, säger Fabian Wallin.
Han tror att ålänningarnas tävlingsvana är en viktig orsak till det goda resultatet.
– Vi hade skjutit mycket på hemmaplan och tränat bra så vi var väl förberedda inför kvalet. Jag tror att de inte tävlar lika mycket året runt i Finland. Här har vi tävlingar ungefär varannan eller var tredje vecka året runt.

Tuff konkurrens
Av ålänningarna har Abrahamsson och Fagerström tävlat i VM tidigare.
– Men för mig och Ben blir det första gången. Det ska bli mycket intressant, det är något jag ser fram emot, säger Wallin.
Att konkurrensen på mästerskapet blir tuff är Wallin övertygad om.
– Målet när man går in för en tävling är alltid att vinna men om det är ett realistiskt mål vet jag inte. Amerikanerna har dominerat bänkskyttet genom historien och de är väldigt tuffa.
Känner du väl till konkurrenterna?
– Amerikanerna känner man till lite grann, där finns det flera kända namn, till exempel sådana som skrivit böcker som man läst. Annars har jag inte så stor koll på skyttarna utanför Norden.
VM går den 18-27 augusti nästa år.

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax