DELA

Åland United mot en ny fjärdeplats

FOTBOLL. En match kvar. Men målsättningen är redan nådd.
– Målet var ju att komma bland de fem bästa, säger assisterande lagkapten Emma Liljegren.
Men eftersom bronset var inom räckhåll känns det just nu lite bittert för Åland United. Eller var är kanske fel. Stänker de in 15 mål på söndag blir det brons.
Det är näst sista träningen före den sista matchen. Åland Uniteds spelare värmer sig i bilarna före träningen. Det är kallt och blåser ordentligt. Trots detta är stämningen på topp.
Emma Liljegren är assisterande lagkapten efter Annica Sjölund. Trots att bronset i praktiken är borträknat är hon nöjd med säsongen i stort. Men kanske inte i nuläget.
– I stort sett. Om man tänker på att vi har en tunn trupp. Men jag är ändå besviken. Även om vi inte trodde att vi skulle vinna över topplagen. Det är blandade känslor. Självklart vill vi avsluta det snyggt och komma fyra. Men ändå känns det surt.
United har haft en tuff avslutning med två raka matcher mot ligans i särklass bästa lag. I söndags förlorade de mot ligatvåan HJK med 1–6.
– Ett delmål var bronset och jag tyckte vi hade chansen. Men i söndags kändes det som den försvann, säger hon.
Men med tanke på hur nya Åland United är i Damligan måste säsongen ändå betraktas som bra. En fjärdeplats förra året och chans på bronset i år. Det är de små framstegen som efteråt blir stora.

Vill bli bättre
Det som fungerat bra i år enligt Liljegren är framförallt försvarsspelet. Förutom de senaste matcherna.
– Jag tror det beror på att vi spelat med samma backlinje. Det är positivt och ytterbackarna har bra samarbete med yttermittfältet, säger hon.
Men så här när det missade bronset väger tungt verkar det vara enklare att se de dåliga sidorna. Eller är det ett tecken på att både hon och laget vill utvecklas. Bland annat pekar Liljegren återigen på den tunna truppen och att spelare inte har kunnat vila som de kanske behövt.
Och den viktigaste punkten som nu i slutet straffat dem.
– Vi har inte vunnit de enkla matcherna. Det handlar inte om underskattning men vi spelar helt annorlunda mot topplagen. Det är måste-matcherna vi inte inte klarar av. Jag tror att alla måste vara mer fokuserade. Det ska inte spela någon roll vilka vi möter.
Vad behöver ni göra för att ta ytterligare ett steg till nästa säsong?
– Vi måste i alla fall få en bredare trupp och spelare som höjer laget. Sedan måste så många som möjligt vara kvar. Vi behöver även ha en ordentligare försäsongsträning. Det känns som om vi inte orkar i 90 minuter.

Bronschans
I teorin kan bronset bli Uniteds på söndag. PuiU har spelat färdigt och om United vinner med 15 mål hamnar de på en tredjeplats. Men det kan även bli en femteplats. Om llves vinner på söndag går de om United och blir fyra.
– Nu är det bittert men alla vill visa på söndag vad vi kan, säger Liljegren

JOHAN LARSSON

johan.larsson@nyan.ax